”Vi ved ikke endnu, om hydroxyklorokin virker mod COVID-19. Vi ved heller ikke, om COVID-19-patienter, som typisk er ældre og svage medborgere, tager skade af at bruge medicinen," siger Thomas Senderovitz.

Forsøg med hydroxyklorokin mod COVID-19 kan genoptages

Fem danske kliniske forsøg med medicinen hydroxyklorokin til behandling af COVID-19 kan genoptages. Det har Lægemiddelstyrelsen besluttet, efter styrelsen den 26. maj standsede forsøgene.

Standsningen skete af forsigtighedshensyn. En del af beslutningsgrundlaget var en artikel i tidsskriftet The Lancet, som efterfølgende nu er blevet trukket tilbage. Det er blandt andet på den baggrund, at Lægemiddelstyrelsen nu igen giver grønt lys til at fortsætte forsøgene. 

”Det er vigtigt, at vi får genereret solid viden fra kliniske forsøg om medicin mod COVID-19. Derfor er det godt, at vi igen kan give grønt lys til at forsøgene kan genoptages, blandt andet fordi der er rejst alvorlig tvivl om oplysningerne i Lancet-studiet,” siger Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz i en pressemeddelelse.

Lægemiddelstyrelsen opdaterer løbende en liste over studier og forskning i medicin mod COVID-19 verden over og følger den nyeste viden tæt. Denne viden anvendes som en del af beslutningsgrundlaget for styrelsens beslutninger, herunder i forhold til kliniske forsøg.

Flere observationelle studier af mindre omfang har indikeret sikkerhedsproblemer ved brug af hydroxyklorokin mod COVID-19. 

”Vi ved ikke endnu, om hydroxyklorokin virker mod COVID-19. Vi ved heller ikke, om COVID-19-patienter, som typisk er ældre og svage medborgere, tager skade af at bruge medicinen. Det er en sårbar patientgruppe, det handler om, så ligesom ved alle andre forsøg skal vi derfor selvfølgelig være omhyggelige for forsøgspersonernes og patienternes skyld, når vi fra Lægemiddelstyrelsens side godkender kliniske forsøg,” siger Thomas Senderovitz.

Hydroxyklorokin er godkendt til brug mod autoimmune sygdomme eller malaria. Baggrunden for godkendelsen af præparatet til behandling mod disse sygdomme er, at der er dokumentation for, at de gavnlige effekter for patienterne ved at anvende lægemidlet opvejer ulemperne i form af bivirkninger.

 

Relaterede artikler

Tags: corona

Like eller del denne artikel