Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Forskere vil bruge gigtmedicin i kampen mod corona

Infektion med coronavirus kan udvikle sig til en kraftig betændelsestilstand, hvor immunsystemet overreagerer og dermed skader lungerne. Nu undersøger forskere på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, om en kendt gigtmedicin kan forhindre eller hæmme denne reaktion.

På rekordtid er det lykkes at skabe og igangsætte et innovativt lægemiddelforsøg sammen med nogle af landets bedste forskere inden for lungemedicin, infektionsmedicin, reumatologi, intensiv medicin og klinisk farmakologi.

Det skriver Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i en pressemeddelelse.

Forskningschef Lars Erik Vølund Kristensen fra Parker Instituttet leder forsøget, som skal undersøge effekten af gigtmedicinen Tocilizimab (RoActemra, red.) og Sarilumab (Kevzara, red.) hos patienter med COVID19, og som har fået alvorlig forværring af vejrtrækningen. Forsøget inkluderer patienter indlagt på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Nordsjællands Hospital og flere andre hospitaler i landet.

De to præparater virker på immunsystemet, og Lars Erik Vølund Kristensen håber, det kan være med til at dæmpe den utilsigtede immunreaktion, som coronavirus medfører hos de særligt udsatte patienter.

"Tidligere erfaringer med SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), i 2003, MERS (Midle East Respiratory Syndrome) i 2012 og nu senest kinesiske data om COVID-19, viser, at coronavirus forårsager to sygdomme. Først en almindelig virusinfektion som hos de fleste klinger af uden behov af sygehusbehandling. Men hos de få og specielt de udsatte går den almindelige virussygdom over i en anden fase – en akut betændelsestilstand hvor immunsystemet overreagerer og skaber en immun-storm, som vores krop og specielt lunger ikke kan holde til," fortæller Lars Erik Vølund Kristensen.

Studiet vækker stor interesse fra ind- og udland, og flere forsøg er allerede i gang med delvist samme formål rundt om i verden, men resultaterne vil først være her om ca. 6 måneder. Derfor er forskergruppen på tværs af hospitalet gået i gang med et studie, der inkluderer patienter på forskellige hospitalsafdelinger, og med mulig fleksibilitet i forhold til rekruttering af patienter.

"Jeg bliver dagligt bestormet af mails fra hele verden, hvor læger og forskere ønsker resultaterne så hurtigt som muligt. Det er på mange måder en anderledes tid, og vi har valgt at dele vores forskningshemmeligheder med andre forskergrupper, så de også kan komme i gang. Således har vi klonet vores projekt til flere lande og givet vores elektroniske database gratis til nærmest desperate forskere, som bare ønsker at hjælpe og komme i gang," fortæller Lars Erik Vølund Kristensen, der aldrig før har oplevet at starte et lægemiddelsstudie på bare 13 dage.

Hele vejen rundt fra myndigheder, forskere, programmører til klinikere har han mødt en passion og et inderligt ønske om at kunne hjælpe og bidrage til det kæmpe globale medicinske og samfundsmæssige problem, vi står med.

"Det er aldrig set før, og kommer nok heller ikke til at gentage sig igen - fra koncept, protokolskrivning, fund-raising, godkendelser fra diverse myndigheder til initiering ude på de kliniske afdelinger på bare 13 dage – det er jo helt utroligt og vidner om et engagement, som jeg aldrig før har oplevet," siger Lars Erik Vølund Kristensen.

Studiet har fået støtte fra Lundbeck fonden, Regeringens særlige COVID-pulje til lægemidler og OAK Foundation.

 

{article 3073}

[image-fulltext]
[category-name] | [created]

[link][title][/link]

[text limit="100" strip="1"]

{/article}

Tags: corona

Del artikler