Corona revolutionerer medierne - og Sundhedspolitisk Tidsskrift runder 1,1 millioner brugere

ANALYSE. Der lægges puslespil som aldrig før. Der løbes og spadseres, så retningen omkring søer skal ensrettes. Voksne mænd træner full time i at køre på rulleskøjter – med bare, hvide ben. Mon ikke at der også bliver født en masse børn om ni måneder.

Coronakrisen sætter sit præg - og det gælder sandelig også danskernes forbrug af medier. Hvis der er noget, denne krise har lavet om på, så er det danskernes medievaner. Nu kræver danskerne besked om situationen, og det skal være pr. omgående.

Er der flere døde i Italien? Har svenskerne styr på deres krisehåndtering? Udvikler situationen i USA sig stik mod Trumps forventninger? Er Danmark på vej ud af krisen?

Dér kommer dagblade på tryk fuldkommen til kort, selv TV-nyheder er forældede, endnu inden journalisterne har rapporteret. De gamle medier kan ikke følge med, de ydmyges sekundet efter, at de første eksemplarer kommer ud af trykken, eller lyden kommer ud af højtalerne. Netop i den første fase af en krise handler alt om NYHEDER, ikke baggrund, ikke perspektiver. Det kommer bagefter.

I stedet rykker virkelig meget trafik over på nettet.

Den dag, hvor Mette Frederiksen holdt sit første pressemøde, 11. marts, satte Danmarks Radios hjemmeside, landets største, trafikrekord. Den dag besøgte 2,1 millioner danskere hjemmesiden, en astronomisk interesse, og 200.000 besøg højere end ved Folketingsvalget i 2019. Den rekord bliver svær at slå. Siden er trafikken vokset med 70 procent i de seneste 14 dage målt i forhold til den normale trafik på over tre millioner unikke besøgende.

Også TV2’s hjemmeside, TV2.dk, som er landets næststørste net-medie, og TV2´s nyhedsapps oplever voldsom vækst. Trafikken er vokset med 46 procent i ugerne efter 11. marts. Antallet af sidevisninger er steget med 64 procent.

Der er al mulig grund til at tro, at dagbladenes webmedier, bt.dk, eb.dk, politiken.dk og de andre, på samme måde har oplevet voldsom vækst i forbindelse med coronakrisen.

Nærværende medie, Sundhedspolitisk Tidsskrift, har rundet 1,1 millioner unikke brugere for marts måned. Vores opdatering på Sundhedspolitisk Tidsskrift (Lynoverblik: Dagens tal og vigtigste nyheder om coronavirus) er læst over to millioner gange, nærmere bestemt 2.174.673 gange i skrivende stund, siden den begyndte for en måned siden.

Den trafik ville have gjort Sundhedspolitisk Tidsskrift til landets niendestørste medie på den såkaldte topliste, som Dansk Online Index lavede for december 2019, altså for tre måneder sider. Målingen for december blev indexets sidste, og indexet er nu lukket. Det dukker dog op senere i år, men med nye målemetoder.

På niendepladsen ville have Sundhedspolitisk Tidsskrift ligget umiddelbart efter seoghor.dk og lige foran COOP’s samvirke.dk – og ingen af dem er synderligt påvirket af krisen.

Der er dog grund til at pointere, at marts ikke er det samme som julemåneden december, hvor danskerne mest tænker på julegaver, og endnu vigtigere, så er marts 2020 alvorligt påvirket af coronakrisen, og det gælder selvfølgelig ikke mindst medier som Sundhedspolitisk Tidsskrift, som netop "lever" af nyheder om sundhed.

Med denne enorme interesse for corona er Sundhedspolitisk Tidsskrift blevet landets ubetinget største sundhedsnyhedssite. Men sundhedsnyheder er nu også et snævert felt. Dagens Medicin deltager - som Sundhedspolitisk Tidsskrift - ikke i Dansk Online Index, men i 2019 oplyste Dagens Medicin sin trafik til 90.000 unikke brugere. Det tal er, oplyses det, mere end fordoblet til 182.000 her i marts 2020. Så trafikken på Dagens Medicin nyder også godt af coronakrisen.

Det danske leksikon om sygdomme, Netdoktor, havde ifølge Dansk Online Indeks 848.792 unikke besøgende pr. måned i december 2019. Jeg har spurgt Netdoktors ledelse om coronasituationen har påvirket trafikken til hjemmesiden, og nu oplyser Netdoktor dette: "Trafikken på netdoktor.dk ligger stabilt med gn.snitligt 1,7 mio unikke brugere pr måned i januar, februar og marts." Tallene for Netdoktor stammer fra Google Analytics, akkurat som tallene for Sundhedspolitisk Tidsskrift. Også Netdoktor har set interesse for corona - artiklerne på det område er læst af 250.000 brugere.

Altinget  befinder sig også i feltet af sundhedsmedier, og her lå trafikken for nu tre måneder siden på 558.992. Vi har henvendt os til Altingets ledelse for at høre, hvordan coronakrisen har påvirket Altingets trafik. Men vi har ikke fået svar.

Kvinderne i overtal

Hvem er det så, som er allermest optaget af hurtige nyheder?

Ja, på Sundhedspolitisk Tidsskrift er det kvinderne. Dem er der ca. 20 procent flere af end mænd, forholdet er 55 procent kvinder og 45 procent mænd.

Tyngden i aldersfordelingen er de erhvervsaktive aldersgrupper, 79 procent er 25-64 år. Men der er pæn andel af unge, 26 procent er 25-34 år.

Indlysende er der overvægt af besøg via mobiltelefon. På Sundhedspolitisk Tidsskrift drejer det sig om 59 procent. Men ganske mange har læst vores coronaartikler m.v. på pc’ere og tablets, nemlig 41 procent, og det er egentlig en høj andel. Måske afspejler det, at Sundhedspolitisk Tidsskrift henvender sig til et publikum, som er på arbejde, selv når de arbejder hjemmefra.

Det siger sig selv, at opdateringer om situationen er uhørt populære. Tæt på 2,2 millioner gange er Sundhedspolitisk Tidsskrifts opdatering blevet læst.

Men der er også kolossal interesse for alle former for lægelig rådgivning.

Danskerne er optagede af forskellen mellem corona og den gode gammeldags influenza. En artikel som denne: 37 danskere døde af virus - influenzavirus. Så er corona værre? er foreløbig læst 130.000 gange.

Interessen for internationale corona-nyheder er meget synlig. F.eks. har denne artikel Derfor dør så mange italienere lige nu af coronavirus 50.000 læsere.

Vi er glade og stolte over trafikken til vores hjemmeside, selvfølgelig. Men vi ser ikke desto mindre frem til, at den falder. Det vil være et af de første tegn på, at danskerne er parat til at komme videre – efter corona.

Men der er vi ikke nu. Sundhedspolitisk Tidsskrift får dagligt 50.000-60.000 nye brugere, og websitet vokser stadig mærkbart. Men nok så interessant så har Sundhedspolitisk Tidsskrift nu 130.000 brugere, som i den grad er blevet faste kunder, de kommer igen og igen, mange af dem 20-30-40, ja nogle op til 100 gange.

 

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel