Kritik og afstand hagler ned over den franske sundhedsminister og neurolog Olivier Véran.

Hvad handler coronamysteriet Ibuprofen om?

Kritik og afstand hagler ned over den franske sundhedsminister og neurolog Olivier Véran, som lørdag i sidste uge tweetede, at ibuprofen og Kortison er en risikofaktor i forhold til coronavirus, og at patienter der lider af COVID 19 eller feber, derfor bør anvende paracetamol i stedet.

 

 

Samme dag nogle få timer senere udsendte Olivier Véran gennem sit ministerium en pressemeddelelse om COVID 19, hvori alvoren i ministerens tweet blev understreget:

”Der er rapporteret om alvorlige bivirkninger i forbindelse med brugen af ​​ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) hos patienter med COVID19. I såvel mulige som bekræftede tilfælde. Vi minder om, at behandlingen af ​​en dårligt tolereret feber eller af smerter i forbindelse med COVID19 eller enhver anden respiratorisk virussygdom bør baseres på paracetamol uden at overskride dosis på 60 mg / kg / dag og 3 g / dag.  NSAID'er bør forbydes,” står der i pressemeddelelsen, der fortsætter:

"Omvendt bør patienter som behandles med kortikosteroider eller med andre immunundertrykkende præparater for en kronisk sygdom ikke afbryde deres behandling, medmindre andet er anbefalet af den læge, der har behandlingsansvaret for denne sygdom".

Tirsdag fulgte WHO trop med den franske sundhedsminister i form af en talsmand, som på et pressemøde i Geneve tirsdag udtalte. at patienter, der selvmedicinerer, bør anvende paracetamol. Talsmanden uddybede dog ikke baggrunden for denne rådgivning.

Ifølge netmagasinet MedPage Today har sundhedsministerens og WHO’s advarsler udløst kritik fra amerikanske sundhedseksperter, som efterlyser evidens for advarslen. Ligesom også række europæiske eksperter og myndigheder tager afstand fra Olivier Véran og WHO. Heriblandt den danske Lægemiddelstyrelse, hvis chef, Thomas Senderovitz, har tweetet:

 

 

Også den Europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, tager afstand fra den franske sundhedsminister og WHO, selv om WHO på pressemødet tirsdag ellers lovede at undersøge sagen videre. Men allerede under 24 timer senere, onsdag, udsendte EMA en pressemeddelelse, som tilbageviser advarslerne mod ibuprofen:

"Der er i øjeblikket ingen videnskabelige beviser for, at der er en forbindelse mellem ibuprofen og forværring af COVID-19. EMA overvåger situationen nøje og vil gennemgå alle nye oplysninger, der bliver tilgængelige om dette spørgsmål i forbindelse med pandemien,” udtalte EMA på sin website, hvor organisationen også skrev om behandling af symptomer på COVID-19:

"Patienter og sundhedspersonale bør overveje alle tilgængelige behandlingsmuligheder, herunder paracetamol og NSAIDs. Hver medicin har sine egne fordele og risici, som afspejles i dens produktinformation, og som bør overvejes sammen med EU's nationale behandling retningslinjer, hvoraf de fleste anbefaler paracetamol som en første behandlingsmulighed for feber eller smerter. I overensstemmelse med EU's nationale behandlingsretningslinjer kan patienter og sundhedspersonale fortsætte med at bruge NSAID'er (som ibuprofen) i overensstemmelse med de godkendte produktoplysninger. Aktuel rådgivning inkluderer, at disse lægemidler anvendes i den laveste effektive dosis i den kortest mulige periode."

 

WHO har ændret deres udtalelser, og der er i øjeblikket ingen dokumentation for, at det skulle være farligt at bruge Ibuprofen, hvis man har Covid-19, siger Thomas Senderovitz.

Like eller del denne artikel