Forskere advarer mave-tarm-specialister mod corona

Da coronavirus kan omfatte mave- og tarmsymptomer, bør mave-tarm-specialsiter (gastroenterologer) overveje coronavirus-sygdom, når de undersøger patienter med gastrointestinale (GI)-klager sammen med øvre luftvejssymptomer, advarer forskere.

Flere amerikanske gastroenterologiske selskaber, ledet af American Gastroenterological Association, har den seneste tid publiceret fælles kliniske fund, som tyder på evidens for overførsel af coronavirus gennem dråber og rester af afføring som potentiel risiko under endoskopi og koloskopi.

Ifølge Ryan Ungaro, læge ved Icahn School of Medicine i Mount Sinai i New York City, USA, som netop har offentliggjort sin artikel i Clinical Gastroenterology and Hepatologykan patienter med COVID-19-infektion klage over gastrointestinale symptomer såsom kvalme eller diarré. Diarré var et af de mest fremtrædende symptomer i det første tilfælde i USA af COVID-19, og SARS-CoV-2-coronavirus er siden blevet påvist i patienters afføring i blandt andet USA.

Ifølge Ryan Ungaro skal gastroenterologer derfor være opmærksomme på, at de muligvis støder på patienter, som overvejende har GI-symptomer.

"Hvis man ser en patient med GI-symptomer og en vis grad af øvre luftvejssymptomer," bør COVID-19 være en del af en differentieret diagnose," anbefaler han.

Ungaro påpeger desuden, at sundhedspersonalet bør beskytte sig mod infektion under endoskopi-undersøgelser ved hjælp af kirurgiske masker, ansigtsskærme og øjenværn.

”På grund af risiko for smitte bør man overveje fælles retningsliner gående på at udskyde ikke-akutte endoskopier,” mener han.

Ungaro fremhæver desuden forskning fra Kina, der viser abnormaliteter i leveren hos patienter med COVID-19-infektion, inklusiv forhøjede leverenzymer og bilirubin.

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel