Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Sundhedsstyrelsen og regeringen: Stop med at give hånd og kram - og aflys alle store arrangementer

Myndighederne opfordrer kraftigt til, at alle arrangementer med flere end 1.000 deltagere skal udskydes eller aflyses frem til slutningen af marts. Samtidig opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at alle danskere holder op med at give hånd, kram og kys.

"Vi skal forsinke spredning af virus mest muligt," sagde statsminister siger Mette Frederiksen på et pressemøde i Statsministeriet kl. 11.30. "Vi skal ikke gå i panik, men handle," siger hun.

"Som statsminister vil jeg hellere have, at myndighederne går et skridt for langt eller et skridt for lidt. Der kan være omkostninger for almindelige mennesker og familier, virksomheder og arrangører ved det, vi gør. Men jeg vil gerne appellere til danskerne om tålmodighed og sammenhold. Når vi tager de skridt, vi gør, så er det fordi, vi ønsker at afværge at miste menneskeliv. Det gælder om at få sårbare grupper igennem det her," siger Mette Frederiksen.

Er der færre deltagere end 1000 ved et arrangement, skal arrangøren vurdere det konkrete arrangement i forhold til smitterisiko, lød det på pressemødet.

"Foregår det indendørs eller udendørs? Kommer der gæster fra udlandet til arrangementet? Alt det skal man overveje i forhold til, om man skal aflyse eller udskyde arrangementet," sagde direktør ved Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Statsministeren blev ved pressemødet spurgt til, om det kun er en anbefaling eller et forbud mod arrangementer med flere end 1.000 mennesker.

»Det er en opfordring, som vi forventer bliver efterlevet. Vi tror på, at arrangører vil udvise ansvar. Skulle det vise sig ikke at passe, så skal vi tænke på det næste skridt«, sagde Mette Frederiksen.

Samtidig skal store insitutioner tænke over ikke at samle mange personer tæt sammen, sagde Søren Brostrøm. Det gælder f.eks. på uddannelsesinstitutioner, hvor lederne skal være opmærksomme på ikke at samle alle elever i en sal eller lignende.

"Offentlig transport er også et fokusområde. Er man i risikogruppen anbefaler vi, at man tager andet end f.eks. metroen i myldretiden. Man skal hele tiden tænke på, hvor tæt man er på andre mennesker. Også selv om man ikke er i risikogrupperne. Man skal hele tiden være opmærksom. Skal man bruge mange timer i et tæt pakket indkøbscenter, eller kan man gøre sine indkøb kort?," sagde Søren Brostrøm ved mødet.

De foreløbige opgørelser viser, at ældre og borgere med kronisk sygdom med f.eks. hjerte-karsygdom, sukkersyge, kroniske lunge- eller luftvejssygdomme eller kræftsygdom er i risikogrupperne. De risikerer at blive mere syge ved smitte med ny coronavirus. 

Slut med kys, kram og håndtryk

Sundhedsstyrelsen vil også anbefale alle danskere at stoppe med at give håndtryk, kram og kys, og at man køber håndsprit.

"Personligt har jeg svært ved ikke at give håndtryk, men ud fra en sundhedsfaglig vurdering anbefaler Sundhedsstyrelsen nu klart, at danskerne stopper med at give håndtryk, kram og kys," sagde han.

Ud over ham og statsministeren deltog på pressemødet også rigspolitichef Thorkild Fogde, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen og direktør i Erhvervsstyrelsen, Katrine Winding.

På pressemødet blev også oplyst, at der nu bliver lavet en ny hjemmeside, som samler alle informationer om corona-virussen. Den kommer til at hedde: coronasmitte.dk

Statsministeren oplyste, at der lige nu er 21 bekræftede tilfælde af smittede i Danmark og to på Færøerne, men at alle forventer en stigning i antallet i den kommende tid. 

 

Sundhedsstyrelsens nye råd for at beskytte sig selv og andre mod smitte:

  1. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  2. Host eller nyt i dit ærme – ikke dine hænder
  3. Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  4. Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  5. Vær opmærksom, når du er på steder med tæt kontakt til mange mennesker

 

 

Tags: corona

Del artikler