”Patienter med mild til moderat MS vil kunne klare en infektion med COVID19 fuldstændig som de almindelige virusinfektioner, vi ellers har," siger Finn Sellebjerg.

Patient stoppede behandling af frygt for coronavirus

En britisk patient med højaktiv sclerose insisterede onsdag, stik mod lægens råd, på at blive taget af sin behandling med lægemidlet Ocrevus, fordi patienter var bekymret for at være eller blive smittet med coronavirusset COVID19.

Patienten bad i går professor Gavin Giovannoni, professor ved Queen Mary University i London og the Department of Neurology, Barts and The London NHS Trust, om at blive taget af sin igangværende behandling på grund af frygt for COVID19-smitte. Det skriver Giovannoni i et indlæg på Multiple Sclerosis Blog, og han understreger samtidig, at det ikke er en beslutning, han kan anbefale.

COVID19 epidemien har som forventet udviklet sig til en verdensomspændende pandemi, og smitten er i langt de fleste tilfælde ufarlig. De immunmodulerende lægemidler, som gives ved multipel sclerose (MS) er relativt milde til moderate, og derfor vil de fleste MS-patienter kunne klare en infektion uden store problemer. En undtagelse kan være patienter i behandling med Lemtrada (alemtuzumab) eller Mavenclad (cladribin) i den fase af behandlingen, hvor lymfocytterne slås ned, skriver han, men til gengæld er det gode ved behandlingerne, som nedbryder og genopbygger immunforsvaret, at når forsvaret er genopbygget, vil patienterne kunne klare almindelige infektioner.

”Risikoen for COVID19 er stadig meget lav i den almindelige befolkning, og derfor også blandt MS-patienter. Jeg vil ikke anbefale at ændre på den sygdomsmodificerende behandling eller udsættelse af infusioner. Det kan anbefales at være ekstra omhyggelig med sin hygiejne og at lade være at rejse til højrisiko-områder,” skriver han.

Professor ved DMSC, Finn Sellebjerg, er enig med Giovannoni. Det giver ikke mening at stoppe MS-behandlingen.

”Patienter med mild til moderat MS vil kunne klare en infektion med COVID19 fuldstændig som de almindelige virusinfektioner, vi ellers har. Patienter med meget aggressiv sygdom kan blive hårdere ramt, men deres immunforsvar vil ikke blive bedre af, at man stopper behandlingen,” siger han.

Det første danske tilfælde af COVID19 blev registreret natten til torsdag, men det har ikke ført til særlige foranstaltninger ved DMSC. Epidemien bliver behandlet som enhver anden virus, fortæller Sellebjerg.

”Vi anbefaler, at man bruger sin sunde fornuft, og forsøger at undgå smitte, og skulle man blive smittet, så behandler vi det, som vi behandler andre infektioner,” siger han.

 

 

Er jeg i særlig risiko for smitte, når jeg er på immundæmpende medicin?

Man kan ikke generelt sige, at folk på immundæmpende medicin har en øget risiko for at pådrage sig en virus.

Men hvis man pådrager sig virus og har en kronisk sygdom, uanset hvilken, så er man i risiko for et mere kompliceret forløb. Hvis man har en kronisk sygdom, skal man derfor i særligt høj grad tage hygiejnerådene til sig.  

Kilde: Scleroseforeningen

Tags: corona

Like eller del denne artikel