"Vi har altid rådgivet og hjulpet, når vi har fået henvendelser fra andre læger, men vi vil gerne gøre vores viden endnu mere tilgængelig. Derfor har vi fået en rådgivningstelefon, som bliver passet alle hverdage," siger Dorthe Hartwell.

Eksperter i endometriose vil rådgive kolleger

Ny telefonrådgivning til fagfolk skal sikre patienterne hurtigere og bedre hjælp mod underlivssygdommen endometriose.

Endometriose er en lumsk sygdom, hvor livmoderslimhindevæv sidder uden for livmoderen og kan give store smerter for patienterne. Vævet kan blandt andet vise sig i æggestokkene, ved urinblæren og ved tarmene og kan være svært at opdage.

Overlæge Dorthe Hartwell og hendes kolleger i Endometrioseteamet i Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet er højt specialiseret funktion i Østdanmark og ser de patienter, som har de mest komplicerede symptomer. Nu vil teamet gøre det lettere for andre fagfolk at få sparring om endometriose. Det sker i form af en ny telefonservice til speciallæger på andre hospitaler, praktiserende læger og speciallæger.

"Vi har altid rådgivet og hjulpet, når vi har fået henvendelser fra andre læger, men vi vil gerne gøre vores viden endnu mere tilgængelig. Derfor har vi fået en rådgivningstelefon, som bliver passet alle hverdage," siger Dorthe Hartwell.

Et af målene med den nye ”Endofon” er, at den tættere kontakt mellem fagfolkene giver patienterne hurtigere forløb.

"Spørgsmålene fra andre gynækologer kan for eksempel handle om smerter, der vender tilbage. Hvis vi har set patienten for nylig, kan vi godt rådgive om at justere hormonbehandling eller smertebehandling, uden at patienten behøver få en tid og vente på at komme til konsultation hos os," siger Dorthe Hartwell.

Rådgivningen kan også være relevant for andre end gynækologer:

"Vi får jævnligt henvendelser fra fertilitetslæger, som gerne vil drøfte skanninger og fertilitetsbehandling med os. Og indimellem hører vi fra mave-tarmkirurger, fordi endometriose kan vokse ind i den nederste del af tyktarmen eller endetarmen. Endometriose kan også føre til irriteret tyktarm, så patienten bliver henvist til en mave-tarmkirurg. Og thoraxkirurger ser indimellem, at endometriosevæv er nået op til lungen, som så er er klappet sammen," fortæller Dorthe Hartwell. Ved at gøre rådgivning om endometriose mere tilgængelig, mens patienterne er i andre dele af sundhedsvæsenet, er håbet også at undgå unødvendige henvisninger.

"Så kan de patienter, som har behovet, komme hurtigere til hos os," siger Dorthe Hartwell.

 

FAKTA

Ring til endofonen

Telefon 35 45 04 57 er åben alle hverdage fra 9-14 og besvarer alle henvendelser fra fagfolk om endometriose.

 

Flere andre telefontilbud er målrettet fagfolk udenfor Rigshospitalet:

  • Onkofonen. Regional rådgivning om kræft inden for ti kræftområder, flere områder betjenes af Rigshospitalet. Åben hverdage fra kl. 8-15
  • Blødningsvagt Regional rådgivning, åben hele døgnet
  • Center for Kønsidentitet Rådgivning til behandlere, åben hver onsdag formiddag
  • Rehabilitering efter traumatisk hjerneskade Rådgivning målrettet kommuner, åben alle hverdage
  • Flåt-rådgivning Vejledning til læger, åben alle hverdage

 

 

Like eller del denne artikel