Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nye retningslinjer: Seks danske hospitaler må nu tage imod coronasmittede

OPDATERET KL. 9.20. Italien har tirsdag 25. februar 229 bekræftede smittede og syv døde af COVID-19, der skyldes det nye coronavirus. Der har desuden været flere lokalt smittede tilfælde i flere andre lande som Iran, Sydkorea, Japan og Singapore. 

På baggrund af udviklingen i Italien og andre lande har Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen nu udgivet nye retningslinier og vurderer, at der er "moderat risiko" for, at vi i Danmark kommer til at se COVID-19 tilfælde, eventuelt med smittekæder, som det er set i Italien. Strategien for Danmark er dog fortsat, at vi vil forsøge at opspore og inddæmme eventuel COVID-19 smitte. Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen vurderer fortsat, at der kun er lav risiko for, at vi ser udbredt smitte i Danmark, og der er lav risiko for, at sundhedsvæsenet bliver udfordret. 

”Vores strategi er fortsat at inddæmme smitten, som vi gør ved hurtigt at diagnosticere COVID-19 og behandle under isolation, samtidig med at vi vil sætte alle kræfter ind for at opspore og håndtere personer, der har haft tæt kontakt med de smittede, så de kan gå i karantæne. Med de nye retningslinjer udvider vi både kriterier for at mistænke COVID-19, og vi udvider antallet af sygehuse, der kan håndtere patienterne”, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Søren Brostrøm understreger samtidig, at de seks sygehuse, der nu er godkendt af Sundhedsstyrelsen til at modtage patienter med COVID-19, alle er rustede til at behandle patienter under isolation, og at det med den nuværende viden om COVID-19 ikke er nødvendigt, at det sker i de særlige højisolationsstuer på Skejby og Hvidovre.

De seks sygehuse er Rigshospitalet (Blegdamsvej), Hvidovre Hospital, Aarhus Universitetshospital (Skejby), Aalborg Universitetshospital (Syd), Sjællands Universitetshospital (Roskilde) og Odense Universitetshospital (Odense).
 
Da ny viden om COVID-19 viser, at størstedelen af patienterne kun har lette symptomer og ikke har behov for sygehusbehandling, så er der også nye retningslinjer for behandling under hjemmeisolation.

”Vi har et rigtig godt beredskab i Danmark, og det inddrager vi nu i endnu højere grad, så flere sygehuse og afdelinger deltager i det. Derfor har de fået retningslinjer, så de er forberedte på opgaven”, siger Søren Brostrøm. 

Faglig direktør på Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, siger, at i takt med, at der ses smittespredning i Italien, rykker COVID-19 selvfølgeligt tættere på.

"Vi skal derfor også forberede os på et scenarie, hvor der sker vedvarende smittespredning indenfor Europa”, siger han og fortsætter: ”Vi ved nu, at langt de fleste, der er smittet med den ny coronavirus, får milde symptomer, hvor sygdommen går over af sig selv. Det vil hovedsageligt være ældre og særligt udsatte, der får alvorlige forløb.”

 

De nye retningslinjer kan læses HER.

 

 

Om COVID-19

Coronavirus er generelt en familie af vira, der kan være årsag til alt fra milde forkølelser til alvorlige nedre luftvejsinfektioner med mulig dødelig udgang.

SARS-CoV-2 er blevet påvist i miljøprøver fra dyremarkedet i Wuhan, men smittekilden på markedet er ikke påvist. På baggrund af genetiske analyser af vi- rus mener man, at SARS-CoV-2 er blevet introduceret til mennesker på marke- det, og herefter er smittespredningen sket imellem mennesker.

Inkubationstiden for COVID-19 er mellem 2 og 12 dage med en median tid omkring 5-7 dage.

SARS-CoV-2 smitter ved dråbesmitte og kontaktsmitte ligesom andre humane coronavirus. I lighed med influenza smitter SARS-CoV-2 ved person-til-person smitte, men generationstiden SARS-CoV-2 er længere end for influenza på grund af den længere inkubationstid for SARS-CoV-2.

I modsætning til mere alvorlige coronasygdomme som SARS og MERS har den nye COVID-19-sygdom et meget bredt spektrum af sygdomsmanifestatio- ner, hvor de fleste smittede kun har lette eller moderate symptomer på øvre luftvejsinfektion. Meget tyder på, at personer med COVID-19 smitter selv i meget tidlige sygdomsstadier i modsætning til f.eks. SARS, hvor patienter først blev smittefarlige sent i sygdomsforløbet.

Dødeligheden (case-fatality rate) blandt registrerede tilfælde i Kina er omkring 2 procent. Men manglende registrering af milde tilfælde må forventes at overestimere dødeligheden betydeligt.

Overlevelsestiden for SARS-CoV-2 på overflader er endnu ukendt, men for praktiske formål regnes med en overlevelsestid på 48 timer. Virus formodes at være følsomt over for desinfektion med ethanol.

Kilde. Sundhedsstyrelsen

 

Få mere information

  • Sundhedsstyrelsen har information om COVID-19 på hjemmesiden
  • Sundhedsstyrelsen har desuden oprettet en hotline, hvor man kan få generel vejledning. Den har telefon 72 22 74 59.
  • Hvis du skal ud at rejse, anbefales det desuden at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning for det land, du skal til. 

Tags: corona

Del artikler