International task force afdækker infektioner ved atopisk eksem

Atopisk eksem bør holdes under kontrol for at undgå infektioner. Akutte infektioner som for eksempel Staphylococcus aureus bør behandles med det samme.

Den konkluderer en international ekspertgruppe for eksem, International Eczema Council, IEC, der i et nyt review har undersøgt den tilgængelige viden om infektioner hos patienter med atopisk eksem.

Patienter med atopisk dermatitis (AD) har øget risiko for tilbagevendende bakterielle hudinfektioner, der forårsager signifikant sygelighed - og, hvis de ikke behandles, kan blive systemiske.

Det er ikke mindst Staphylococcus aureus, der koloniserer huden hos de fleste patienter med atopisk eksem, og som derfor også er den mest almindelige grund til infektioner hos denne patientgruppe. Infektioner som i værste fald kan føre til livstruende komplikationer som ifølge reviewet for eksempel blodforgiftning og betændelser i hjerte, led og knogler. Reviewet er publiseret i British Journal of Dermatology.

Ifølge Dansk Dermatologisk Selskabs guidelines er op mod 90 procent af patienter med atopisk eksem koloniserede med Staphylococcus aureus. Og patienterne er således i betragtelig risiko for at udvikle infektioner, fastslår dermatolog på Aarhus Universitetshospital Christian Vestergaard, som har været med til at udføre studiet.

”Vi bestræber os allerede på at være så aggressive, som vi kan være i vores behandlinger mod atopisk eksem. Men undersøgelsen her har alligevel betydning for vores behandlingsmål, som bør være at holde eksem under kontrol, så den holdes helt væk. Eller i hvert fald sådan, at patienter har så lidt eksem som overhovedet muligt." 

En yderligere grund til at behandle sådan, at eksem minimeres så vidt muligt og infektioner derved undgås, er ifølge reviewet blandt andet, at de kliniske symptomer på infektion kan maskere eksemens manifestationer i huden. En overlapning, der kan gøre en diagnosticering udfordrende. Og et problem, som kompliceres yderligere ved, at patienters i forvejen høje frekvens af kolonisering med Staphylococcus aureus, gør en positiv skin swab til et upålideligt diagnostisk værktøj.

Men ikke desto mindre kan patienter godt selv være opmærksomme på mulige infektioner, så de kan blive behandlet, inden de udvikler sig yderligere ifølge Christian Vestergaard:

"Infektionerne, som vil ligne det, vi kalder børnesår, vil typisk have gule skorper og være betændte, varme, væskende og ømme,” advarer han.

Ifølge International Eczema Council, IEC, er der trods den signifikant øgede dødelighed på grund af infektioner i eksem ikke videnskabelig konsensus om, hvordan man definerer og behandler bakteriel kolonisering og infektion hos patienter med atopisk eksem. På samme måde er der ifølge IEC heller ikke et valideret diagnostisk kriterium for inficeret atopisk eksem, hvorfor IEC har iværksat en task force bestående af 100 internationale eksperter i atopisk eksem. Det sker i håbet om, at eksperterne kan nå frem til en bedre definering af de kliniske manifestationer af Staphylococcus aurereus-infektioner hos patienter med atopisk eksem samt styrke identificeringen af de patienter, som kan have gavn af eksisterende og nye antimikrobielle behandlinger. Det nye review er en del af dette arbejde. Og om baggrunden for task forcen står der:

”Selvom vi har en vis forståelse for, hvordan Staphylocossus aureus koloniserer huden og forårsager betændelse hos patienter med atopisk eksem, så forbliver mange spørgsmål relateret til dette komplekse forhold endnu ubesvarede. Yderligere forskning er nødvendig for at opnå en bedre definition af de karakteristika, der adskiller infektion fra kolonisering,” mener man ifølge reviewet i IEC, som også forventer, at den styrkede viden vil kunne føre til identificering af nye behandlingsmål for infektioner i atopisk eksem.

Like eller del denne artikel