Topforskere samles i København for at knække æggestokkræft

I denne uge sætter 30 førende forskere fra hele verden sig sammen for at konkurrere om nye forskningsprojekter, der kan sættes i gang med det samme og på sigt kan forebygge kræft i æggestokkene. Det er eksperter indenfor gynækologi, onkologi, immunterapi og kirurgi, som mødes for at udvikle forskning på tværs af deres viden og specialer.

Et dommerpanel bestående af uafhængige internationale topforskere vil udvælge det mest banebrydende projekt og vinderen modtager en OvaCure Award til en værdi af 1,5 mio danske kroner, som overrækkes af Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Alle projekterne skal have et dansk element, så Danmark får gavn af forskningen.

Bag den internationale forsknings-udføring står den danske non-pro-fit-organisation Ovacure, som vil den dødelige kræftform til livs. OvaCure er en NGO der blev stiftet i 2014 af entreprenørerne Juliane Meulengraht Bang og Caroline Heering samt dr.med., speciallæge i gynækologi og obstetrik Henriette Svarre Nielsen. Juliane Meulengraht Bang døde af æggestokkræft i 2018.

”Vi tror på, at det er helt afgørende, at forskerne mødes på tværs af deres viden og udtænker projekter i et innovativt miljø, for at banebrydende forskning kan udvikles og accelereres” siger Alexander Peitersen, bestyrelsesmedlem i OvaCure. ”Derfor har vi enormt store forventninger til vores Innovation Challenge – verdens første af slagsen”, siger Alexander Peitersen.

Mens andre kræftformer har opnået store gennembrud i behandlingen, fortsætter kræft i æggestokkene med at være den ukendte ”silent killer”. Mærker kvinder en knude i brystet, skal den undersøges, og lægens undersøgelse og mammografiscreening betyder, at mange tilfælde af brystkræft opdages så tidligt, at kræften ikke er spredt, og fuldstændig helbredelse er mulig. Der er også færre og færre, der dør af livmoderhalskræft takket være screening og vaccine.

Det er anderledes med kræft i æggestokkene. Af de 550 kvinder, der hvert år diagnosticeres med æggestokkræft, har 70 procent allerede metastaser, fordi sygdommen bliver opdaget for sent. Symptomerne er nemlig vage og ukarakteristiske og kan nemt overses. 81 procent af disse kvinder er døde indenfor de første fem år efter diagnosen.

”Jeg føler det er en overset kræftform, jeg har, og en kræftform som de færreste kender”, siger Mette Fogh Skouboe, der på fjerde år kæmper mod æggestokkræft. Mette Fogh Skouboe ved, at hun kommer til at dø af æggestokkræft og ved, at den forskning, der sættes i gang i forbindelse med OvaCure Innovation Challenge, formodentligt ikke ville kunne nå at redde hende – det er desværre for sent. Men hun bakker op om initiativet, fordi det giver håb til fremtidige generationer af piger og kvinder: ”Det giver håb for kvinder med æggestokkræft, at der arbejdes på at sætte forskning i gang”, siger Mette Fogh Skouboe.

Innovation Challenge finder sted over to dage: Den 22. - 23. januar 2020 og vil blive afholdt på Copenhagen Island, Kalvebod Brygge 53, 1660 København V.

 

Like eller del denne artikel