Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Heunicke skal tage stilling til evt. forbud mod hovedstød i børne- og ungdomsfodbold

Det radikale folketingsmedlem Nils Sjøberg, der i øjeblikket er barselsvikar for Lotte Rod på Christiansborg, vil have sundhedsminister Magnus Heunicke til at tage stilling til, om hovedstød i børne- og ungdomsfodbold skal forbydes.

Nils Sjøberg har derfor stillet et paragraf 20-spørgsmål til Heunicke, hvor han beder ministeren tage stilling til spørgsmålet.

Anledningen er, at Skotland vil forbyde børn at heade på grund af risiko for hjerneskader og demens.

Og sådan et forbud ønsker Nils Sjøberg også indført i Danmark. Når Sjøberg ikke arbejder i Folketinget, er han redaktør på et sundhedsblad, som handler om forebyggelse. Og at undgå, at unge hjerner får stød og rystelser til træning er netop forebyggelse, mener han.

”Der er ingen grund til, at man header til bolden og får en lille hjernerystelse, når man er barn eller ung og bare har lyst til at lege og spille med en bold. Jeg er kun i Folketinget i kort tid, og det vil glæde mig meget, hvis jeg kan få indflydelse på denne vigtige sag,” siger han.

Først på professionelt plan vil det være i orden at indføre hovedstød i fodbold igen, mener han, for her vil spillerne være anderledes opmærksomme på risikoen.

Ifølge BBC er Skotlands Fodboldforbund (SFA) klar til at indføre forbuddet meget snart, efter at en undersøgelse fra universitetet i Glasgow i Skotland har påvist, at der en sammenhæng mellem livet som professionel fodboldspiller og en række neurologiske sygdomme.

Forskerne bag undersøgelsen sammenlignede dødsårsagerne til næsten 8000 skotske, professionelle fodboldspillere født mellem 1900 og 1976 med 23.000 personer fra den almindelige befolkning.

“Analysen afslørede, at risikoen blandt tidligere professionelle spillere for at få Alzheimers sygdom var fem gange så stor, for ALS fire gange så stor og for Parkinsons sygdom dobbelt så stor som kontrolgruppers risiko,” siger Dr. Willie Stewart, professor ved Glasgow Universitet til universitetets hjemmeside.

Det skotske fodboldforbunds direktør, Gordon Smith, slår fast, at det skotske forbud ikke skal betyde, at børn og unge i fremtiden ikke lærer at heade til bolden, men at de f.eks. bruger lette plastikbolde, når de skal øve hovedstødsteknik under træningen.

Formanden for Dansk Boldspil-Unions medicinske udvalg, Per Bjerregaard, understreger overfor DR, at den skotske undersøgelse ikke bør give anledning til bekymring for forældre, der sender deres børn til fodboldtræning.

Han fortæller, at man i unionen har gået den skotske undersøgelse igennem med en tættekam.

”Der er ikke noget, der tyder på, at det er farligt for børn at spille fodbold. Der er ingen undersøgelser, der skræmmer i den sammenhæng,” siger Per Bjerregaard til DR.

Og så har DBU allerede for flere år siden besluttet, at børn under 12 år ikke specifikt bør træne hovedstød - for eksempel ved at heade rigtig mange gange på kort tid.

 

Del artikler