Tyskland indfører obligatorisk mæslinge-vaccination

Fra 1. marts 2020 skal alle tyske børn vaccineres for mæslinger, før de kan få lov til at komme i børnehaver og skoler. For børn, der allerede er i daginstitution eller skole, skal forældrene senest 31. juli 2021 bevise, at børnene allerede er blevet vaccineret eller har haft mæslinger.

Det vedtog det tyske parlament torsdag med stemmerne 459 for og 89.

Hvis forældrene ikke kan bevise, at barnet er vaccineret, kan det koste en bøde på 2500 euro, hvilket svarer til over 18.000 danske kroner.

"Mæslinger undervurderes alt for ofte. Sygdommen er meget smitsom og kan endda have fatale følger. Den er især til fare for dem, der ikke kan beskytte sig selv: Vores børn. Derfor fremmer vi mæslingebeskyttelse i børnehave, skole og børnehaven," siger den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, i en pressemeddelelse fra det tyske sundhedsministerium.

Selv om vaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR-vaccine) er sikker og effektiv, så kæmper sundhedspersonale over hele verden i stigende grad mod vaccineskeptikere. Jens Spahn afviser kritikken fra dem.

"Vaccinationen opfylder retten til fysisk integritet. Vi har også udryddet kopperne på denne måde," siger Spahn.

Loven kommer til at gælde for alle ansatte født efter 1970 i børnehaver, skoler og på medicinske faciliteter. Asylsøgere og flygtninge skal også have vaccinebeskyttelsen fire uger efter indrejse i Tyskland.

Mæslinger er blandt de mest smitsomme infektionssygdomme. I hele Europa blev der rapporteret om 12.352 tilfælde i 2018. I 2019 blev der registreret 501 sager i Tyskland frem til midten af ​​oktober.

Ifølge Statens Serum Institut er der i Danmark "kun" registreret 15 tilfælde i 2019, og vaccinationstilslutningen herhjemme har været også stigende.

En undersøgelse fra Danmarks Statistik og Statens Serum Institut fra foråret 2019 viste, at næsten halvdelen af alle danske skolebørn går på skoler, hvor mellem 90 pct.-100 pct. af eleverne er vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Der er dog relativt få skoler med en vaccinationsdækning på 95 pct. for MFR-vaccinen, som verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler.

Mæslinger kan ofte forårsager komplikationer, i værste tilfælde en dødelig hjerneinflammation.

Vacciner tilbyder den bedste beskyttelse mod mæslinger og giver livslang immunitet. Siden den 1. april 2018 har det været muligt for danske voksne at blive gratis vaccineret mod mæslinger, hvis man ikke tidligere er vaccineret eller har haft sygdommen.

 

Like eller del denne artikel