Første tilfælde af zikavirus opdaget i Europa

For første gang nogen sinde er personer i Europa blevet smittet via myg med den meget omtalte zikavirus. I alle tidligere tilfælde, hvor personer i Europa er blevet ramt af zikavirus infektion, har de enten fået virusinfektionen på rejser til udlandet til områder, hvor zikavirus har etablereret sig eller via seksuel kontakt.

Ifølge Statens Serum Institut har det europæiske center for sygdomsforebyggelse og –kontrol(ECDC)rapporteret om tre tilfælde af infektion med zikavirus. Alle tre er fra byen Hyères i Var-departementet i Sydfrankrig.

Ifølge ECDC har ingen af de tre rejst til områder med kendt risiko for smitte med zikavirus, ligesom der ikke har været rapporter om importerede tilfælde i regionen. Derfor er det sandsynligt, at de er blevet smittet ved deres hjem i Sydfrankrig. Det er sandsynligvis sket i perioden slut juli/start august 2019.

Der er ikke tidligere fundet myggeoverført smitte med zikavirus i Europa. Men en af de myg, som kan overføre sygdommen (Aedes albopictus, tigermyggen), findes i Sydeuropa.

”Derfor er det ikke helt uventet at se myggeoverført smitte med zikavirus i Europa”, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut.

Siden man fandt de tre tilfælde, er der lavet tiltag for at kontrollere myggebestanden lokalt for at undgå nye tilfælde.

Zikavirusinfektion er en febersygdom af 4-7 dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.

Indtil 2007 forekom virus kun yderst sporadisk i Afrika og Asien.

I 2007 forekom det første kendte udbrud af zikavirus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zikavirus bredt sig til andre dele af Stillehavet og et større udbrud blev set i Fransk Polynesien 2013-2014. Fra februar 2015 er et tiltagende antal tilfælde blevet konstateret i Sydamerika, først i Brasilien, siden i en lang række andre lande/landområder i Caribien samt Syd- og Mellemamerika.

Siden oktober 2015 er der konstateret en ophobning dels af medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte af mødre, der har haft zikavirusinfektion i graviditeten, dels af Guillain-Barré’s syndrom (nervelammelser af vekslende omfang), i visse lande, hvor der er udbredt smitte med zikavirus. Derfor er der stor opmærksomhed på zikavirus fra sundhedsmyndigheder både globalt og særligt i de berørte lande.

Trods de tre tilfælde fra Sydfrankrig anser ECDC den aktuelle risiko for infektion med zikavirus i Europa for at være meget lav, også for gravide og deres fostre.

”SSI deler denne risikovurdering. Der er ikke nogen grund til, at gravide bør undgå at rejse til det sydlige Frankrig. Det tilrådes dog, at man beskytter sig mod myggestik”, siger Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut.

Like eller del denne artikel