"Hvis vi skal betale mere, vil vi rejse krav om kompensation, så vi ikke vælter udgifterne over på patienterne," siger Anders Kühnau.

Kühnau advarer: Forslag om sygedagpenge kan ramme patienter

Et forslag fra regeringen på finansloven risikerer at skabe dårligere forhold for patienterne, advarer formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Anders Kühnau (S), der til også er formand i Region Midtjylland.

Det skriver Politiken.

Regeringen lægger op til, at både private og offentlige arbejdsgivere selv skal betale en større del af regningen, når deres ansatte modtager sygedagpenge. I dag skal arbejdsgiverne betale for de første 30 dage. Men fra 1. juli 2020 skal det efter planen forlænges til 40 dage. På den måde sparer staten 127 mio. kr. i 2020 og 268 mio. kr. i perioden 2021-2023. Ideen er bl.a. at give dem et økonomisk incitament til at skabe et bedre arbejdsmiljø.

Men i Danske Regioner vil de øgede udgifter til læger, sygeplejersker og andre ansatte på sygedagpenge skulle tages fra sundhedsvæsenet, advarer Anders Kühnau (S).

»I sidste ende har vi ikke andre steder at tage pengene fra end vores ramme til sundhedsområdet. Hvis vi skal betale mere, vil vi rejse krav om kompensation, så vi ikke vælter udgifterne over på patienterne. Vi arbejder i regionerne hele tiden på at sikre et godt arbejdsmiljø. Det er ikke noget, vi gør på grund af økonomiske incitamenter, men fordi vi ønsker at have attraktive arbejdspladser, så vores medarbejdere føler, at de har et godt arbejdsmiljø. Og i sidste ende også af hensyn til patienterne – arbejdsmiljøet påvirker vores kontakt med patienterne og dermed patienternes oplevelser,« siger Anders Kühnau til Politiken.

I oktober 2018 beregnede Finansministeriet, at forslaget vil betyde årlige merudgifter hos kommunerne på 155 mio. kr. og for regionerne på 50 mio. kr.

Finansordfører Christian Raabjerg Madsen (S) afviser kritikken fra partifællen overfor Politiken med den begrundelse, at man er nødt til at se på det samlede billede. Regioner og kommuner har fået løftet i økonomiaftalerne, og der vil efter planen blive afsat 300 mio. kr. mere til flere sygeplejersker på finansloven for næste år.

 

Like eller del denne artikel