Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Forskere kortlægger netværk bag tumorvækst i lungerne

Forskere fra Københavns Universitet har som de første i verden kortlagt de netværk af proteiner, der kontrollerer de signalveje, som kræftceller bruger til at sprede sig i lungevævet. Studiet skal bruges til at forbedre eksisterende kræftbehandling og udvikle nye lægemidler.

Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Cell, afdækker samtidig helt nye proteinsammensætninger, der bliver aktiveret, når kræftceller muterer og bidrager til tumorvækst.

”Vi har udviklet helt nye metoder til at kortlægge de vigtigste signaleringsnetværk i lungevæv og de proteiner, der kontrollerer spredning af cancer i lungevæv. Det har vi gjort for at forstå, hvad der reelt sker ved cancermutationer. Det kan vise sig at blive afgørende, når vi skal forbedre eksisterende behandlinger, som patienter ofte udvikler resistens i mod, og udvikle nye behandlinger, der er målrettet de nye fund af proteinsammensætninger i vævet,” siger professor Jesper Velgaard Olsen fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research i en pressemeddelelse.

Studiet viser, at ved mutationer i vævet kan kræftceller ’rekruttere’ andre proteiner, der øger kræftcellens vækstpotentiale. Ved at anvende det ’kræftkort’, som forskerne har udviklet, kan de fremover se, hvad der sker, når nye kræftmutationer opstår. De kan identificere både signalveje og de proteinnetværk, der indgår i spredningen af kræft.

”Proteinerne fungerer lidt som sociale netværk, hvor de kommunikerer med hinanden på baggrund af interesse og funktion. Ved at afdække deres kommunikation kan vi forstå præcist, hvad der sker, når en ny mutation forårsager ukontrolleret tumorvækst. Ved hjælp at kortlægningen kan vi i fremtiden måle og forstå, hvordan signaleringen eller kommunikationen mellem proteiner går fejl i patienter,” siger lektor Alicia Lundby fra Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

Studiet er blevet til i et tæt samarbejde mellem Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Biomedicinsk Institut og Biotech Research & Innovation Center på Københavns Universitet.

Del artikler