"Nogle patienter finder relevant og nyttig information på nettet, men vi er nok mange, der også oplever patienter, der er blevet mere utrygge og forvirrede af at konsultere nettet i forbindelse med sygdom," siger Ida Donkin, der her fortæller om skoldkopper på SundhedsTV.

Ny online tv-kanal om sundhed lanceres i dag

Et stigende antal danskere synes, det er svært at finde rundt i, hvad der er sundt og usundt. Og samtidig oplever knap fire ud af ti danskere, at den sygdoms- og sundhedsinformation, de finder på nettet, fører til mere utryghed.

Det viser en ny undersøgelse, som Tænketanken Mandag Morgen og SundhedsTV står bag.

Som et svar på den store utryghed og forvirring inden for sundhedsinformation lanceres i dag SundhedsTV, der er en online tv-kanal med fagligt funderet sundhedsinformation formidlet i et let forståeligt sprog i korte film velegnet til spredning på nettet. De fleste danskere vil møde filmene, der hvor de er i forvejen; på Facebook, på Google, på YouTube og på andre websites.

SundhedsTV er lavet i samarbejde med Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet og er ejet af Advice A/S.

”Google er for længst flyttet ind i lægekonsultationen og blevet en vigtig spiller i vores møde med patienterne. Nogle patienter finder relevant og nyttig information på nettet, men vi er nok mange, der også oplever patienter, der er blevet mere utrygge og forvirrede af at konsultere nettet i forbindelse med sygdom. SundhedsTV er et modsvar til den utryghed, som giver en mulighed for overskuelig og korrekt viden om sundhed og sygdom, der er mere relaterbar for den enkelte,” fortæller Ida Donkin, der er læge, ph.d. og redaktionslæge på SundhedsTV.

SundhedsTV indeholder information om almindelige sygdomme, som vi alle sammen bliver ramt af som feber, hoste og diarré, og information til patientgrupper, der er ramt af mere specifikke, alvorlige eller kroniske sygdomme som kræft og sclerose.

Undersøgelsen foretaget af Tænketanken Mandag Morgen og SundhedsTV viser, at danskerne mener, at de traditionelle sundhedsautoriteter som læger, sygeplejersker eller sundhedsplejersker er de mest troværdige aktører på sundhedsområdet. På SundhedsTV er det netop fagfolk, der formidler viden, fortæller direktør for SundhedsTV, Merete Arentoft:

”Alt indhold udvikles og præsenteres af sundhedsprofessionelle. Vi har en fast redaktionslæge tilknyttet, og derudover samarbejder vi altid og i hver video med uvildige faglige eksperter, som er relevante og troværdige i forhold til det specifikke emne, der skal formidles.”

SundhedsTV har nedsat et Advisory Board, der består af: Lisbeth Knudsen, Tværgående chefredaktør Mandag Morgen og Altinget, Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Mads Koch Hansen, lægelig direktør på Sygehus Lillebælt.

 


Om undersøgelsen fra tænketanken Mandag Morgen og den nye online tv-kanal SundhedsTV:

  • Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret survey, og der er indsamlet besvarelser fra 1025 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18-70 år.
  • Undersøgelsen viser blandt andet, at andelen af danskere, som synes, det er svært at finde rundt i, hvad der er sundt og usundt, er steget fra 25 procent i 2011 til 48 procent i 2019.

 

Like eller del denne artikel