" Rådet for Socialt Udsatte er meget bekymret for, at de mennesker, som har problemer, ikke kan holde op med at ryge, og at man risikerer at slå bunden ud af deres pensioner, hvis man blindt sætter tobakpriserne op,« siger Magnus Heunicke.

Regeringens plan for cigaretter til 50 kroner skydes ned

50 kroner. Så meget skal en pakke cigaretter koste, mener regeringen.

Prisstigningen skal ske ad to omgange, så prisen stiger med fem kroner til 45 kroner i 2020, og i 2021 en femmer mere. Derudover skal cigaretterne gemmes væk, der skal være mere kontrol af butikkerne og rygning skal forbydes på skoler, gymnasier og erhvervsskoler.

Flere partier har ønsket at få prisen per pakke højere op, og Sophie Løhde fra det tidligere regeringsparti Venstre siger på Twitter, at der "heldigvis er flertal uden om regeringen, som siger mindst 60 kr. Det flertal skal selvfølgelig bruges, så vi i fællesskab kommer endnu et vigtigt skridt nærmere Danmarks første røgfri generation."

Både Venstre, De Radikale, SF, De Konservative og Alternativet vil have prisen højere op, de fleste af partierne mener, at prisen skal op på 60 kr. 

Men sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) er bekymret for den sociale slagside ved at sætte prisen for højt.

"En stigning på 10 kroner er altså mærkbart, når det handler om børn og unge. Desuden har vi et ansvar for de allersvageste i samfundet. Rådet for Socialt Udsatte er meget bekymret for, at de mennesker, som har problemer, ikke kan holde op med at ryge, og at man risikerer at slå bunden ud af deres pensioner, hvis man blindt sætter tobakpriserne op,« siger han til Avisen Danmark.

Men Rådet for Socialt Udsatte har ikke været med til at vurdere, hvad prisen bør være. Det siger Jann Sjursen, der er formand for rådet, til Jyllands-Posten.

"Vi har ikke sagt, hvor meget en pakke cigaretter bør koste. Det eneste, vi har sagt i den sammenhæng, det er, at der må være en sammenhæng mellem at lade afgifterne stige, og hvordan man så kan kompensere i forhold til overførselsindkomster," siger han til Jyllands-Posten.

Men priserne på tobak må for så vidt gerne stige mere, da socialt udsatte ligesom alle andre også reagerer på markante prisstigninger, pointerer han.

Professor i tobaksforebyggelse, Charlotte Pisinger, giver heller ikke meget for Socialdemokratiets argument om, at endnu højere priser på smøger vil have en social slagside.

"Der sker det modsatte. At øge prisen på tobak er det eneste middel, vi har til at mindske social ulighed i sundhed. Det er de unge og de fattige, der holder op. Og det er dem, der får flere penge mellem hænderne," siger Charlotte Pisinger til Ritzau.

 Allerede i sidste uge kunne det politiske netmedie Altinget på baggrund af et internt notat fortælle om regeringens planer om prishoppet til 50 kroner.

Det fik flere partier, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen til at protestere og sige, at det var alt for lidt.

I en pressemeddelse torsdag formiddag skriver Magnus Heunicke:

“Jeg er helt på det rene med, at det for nogle ikke er tilstrækkeligt med en prisstigning på 10 kroner. Vi er endt, hvor vi er, fordi det er en balance mellem hensynet til de unge og en social slagside. Der er nemlig nogle mennesker, der ikke bare kan stoppe og for hvem, livet er svært og kun vil blive sværere, hvis vi hæver prisen for meget.”

 

Her er regeringens plan mod rygning:

  • Regeringen hæver afgiften på cigaretter for at gøre det dyrere for de unge.
  • Regeringen indfører neutrale cigaretpakker for at gøre dem mindre tillokkende.
  • Regeringen skjuler tobaksvarer i kiosker, supermarkeder og på tankstationer, så de unge ikke bliver fristet.
  • Regeringeni kræver, at også forhandlere, der sælger tobak eller e-cigaretter over nettet, skal kontrollere alderen hos deres kunder effektivt.
  • Regeringen forbyder salg af tobak på uddannelsesinstitutioner, hvor der går børn og unge.
  • Regeringen indfører forbud mod rygning på alle uddannelsessteder, der har optag af børn og unge under 18 – altså også erhvervsskoler.
  • Regeringen gør skoletiden røgfri for eleverne i grundskolen.
  • Regeringeni skærper forbuddet mod tobaksreklamer og sponsorater f.eks. i forbindelse med festivaler.
  • Regeringen skærper kravene til nikotinprodukter, så børn og unge ikke fristes og ryger ind i en afhængighed.

 

Reaktioner fra Twitter: 

 

Like eller del denne artikel