Milena Penkowa.

Forskere afslører grove fejl i Penkowas nyeste forskning

Den tidligere berømmede hjerneforsker Milena Penkowa er igen kommet i søgelyset på grund af mistanke om forskningssnyd.

Milena Penkowa blev i 2010 dømt for bl.a. dokumentfalsk og i 2012 kendt skyldig i alvorlige brud på videnskabelig praksis. Siden blev hun frakendt sin doktorgrad fra Københavns Universitet.

I december 2016 fik Milena Penkowa og Per Boye Hansen en videnskabelig artikel i tidsskriftet Supportive Care in Cancer. De havde lavet et pilotstudie, som viste, at mineralet bismuth mindsker bivirkninger af kemoterapi og strålebehandling.

Forskere afslører nu grove fejl i Milena Penkowa og Per Boye Hansens studie, skriver Videnskab.dk. I alt har fem uafhængige forskere med indsigt i statistik set nærmere på udregningerne og når frem til en enslydende konklusion: Det er umuligt at genskabe Penkowas resultater.

Problemet er, at studiet er lavet på ganske få patienter, som enten får bismuth eller et uvirksomt stof, placebo. I nogle tilfælde sammenlignes en gruppe på fire mennesker, der har fået bismuth, med en gruppe på fem mennesker, som har fået placebo. Små grupper giver som regel stor usikkerhed ved konklusionerne.

»Fejlene er himmelråbende åbenlyse. Jeg har ikke set nogen publiceret artikel, hvor de empiriske resultater er så åbenlyst forkerte som i dette tilfælde. Jeg kender naturligvis ikke alle detaljer, men det ser højest besynderligt ud, at artiklen ikke er blevet trukket tilbage,« skriver professor Peter Reinhard Hansen, som bruger blandt andet statistik i sin forskning inden for økonomi ved University of North Carolina i USA.

Claus Thorn Ekstrøm, professor i biostatistik på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, har sammen med to kolleger henvendt sig til videnskabelige tidsskrift for at få studiet trukket tilbage, men det er ikke sket. Tidsskriftet har derimod bedt kritikerne moderere ordlyden i deres kritik, hvis de vil have deres kritik bragt.

Ifølge Milena Penkowa er sagen afsluttet for længst, og der er intet at komme efter. Det har ikke været muligt for Videnskab.dk at få en kommentar fra Milena Penkowas medforfatter på studiet, Per Boye Hansen.

 

En grundig dækning af sagen kan læses her: https://videnskab.dk/krop-sundhed/forskere-grove-fejl-i-seneste-penkowa-forskning

 

Like eller del denne artikel