Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Udgifter til it-afdeling stiger efter Sundhedsplatformen

Mens de vestdanske regioner har valgt en elektronisk patientjournal, der er billig i indkøb og giver besparelser på driften, så forøger den dyrt indkøbte Sundhedsplatformen i Østdanmark de løbende udgifter til de ansatte i it-afdelingen.

Det skriver Politiken.

Sundhedsplatformen blev i 2016-2017 indført i Region Hovedstaden, hvor den skulle afløse 30 udslidte it-systemer, hvilket skulle have udløst en besparelse på de årlige driftsudgifter til it. Men siden arbejdet med at indføre Sundhedsplatformen begyndte i 2013, er den årlige udgift til it-afdelingen i Region Hovedstaden steget med 280 millioner kroner til 1546 mio. kr. i år, hvilket svarer til en stigning på 22 pct.

I samme periode er udgiften til at betale løn til de ansatte i it-afdelingen steget med 60 pct. eller 213 mio. kr. om året.

»Når man køber nyt software og bruger en masse penge på at installere det, burde udgifterne til driften falde. Men der er ikke tegn på, at de falder. Samtidig er erfaringerne fra klinikken, at problemerne med Sundhedsplatformen fortsætter, så jeg kan ikke forestille mig, at det bliver billigere. Hver gang der bruges en krone på it-afdelingen, er der en krone mindre til patienterne,« siger Jacob Rosenberg til Politiken. Han er medlem af regionsrådet for Liberal Alliance og til daglig er professor og overlæge på Herlev Hospital.

Alene stigningen i it-afdelingens lønbudget på 213 millioner svarer til omkring 400 sygeplejersker, påpeger han.

Regionsdirektør i Region Hovedstaden, Svend Særkjær, peger på, at det kun er en fjerdedel af de samlede udgifter i it-afdelingen på mere end 1,5 milliarder kr., der anvendes på Sundhedsplatformen, og der er en række forklaringer på stigningen i driftsudgifterne. For eksempel, at it-medarbejdere, der tidligere var ansat på hospitalerne, nu er blevet en del af it-afdelingen CIMT.

»Når det er sagt, så har vi fokus på stigende it-udgifter«, siger Svend Særkjær.

Tags: sundhedsplatformen

Del artikler