Danmarks måske kommende sundhedsminister får kanonvalg

Astrid Krag (S), tidligere sundhedsminister og måske ny sundheds- og ældreminister fik et fantastisk valg og blev den fjerde største stemmesluger hos Socialdemokratiet.

Astrid Krag (S), tidligere sundhedsminister, nævnes af flere som mulig ny sundheds- og ældreminister. Hun er bl.a. nummer otte på Socialdemokratiets prioriterede liste i Køgekredsen, men har med 1941 personlige stemmer fået flere stemmer i kredsen end listens nummer et, Henrik Sass Larsen, som har fået 1892 personlige stemmer. Astrid Krag har i alt fået 17.810 personlige stemmer. Hun er den fjerde største stemmesluger hos Socialdemokratiet.

Mens hun kan juble, må Liberal Alliances sundhedsordfører, May-Britt Kattrup, ærgre sig. Hun er ude af Folketinget på grund af Liberal Alliances katastrofevalg. Ved Folketingsvalget 2015 blev hun valgt ind på et tillægsmandat i Nordsjællands Storkreds med et personligt stemmetal på 639. 

Pernille Schnoor, der kom fra Socialdemokratiet i 2016 og blev sundhedsordfører for Alternativet, stillede slet ikke op.

Hos Dansk Folkeparti kommer sundhedsordfører Liselott Blixt ind med 2.427 personlige stemmer.

På landsplan har Dansk Folkeparti tabt 12,4 procent af stemmerne og får det historisk lave resultat 8,7 procent af danskernes stemmer. I Sjællands Storkreds, hvor Liselott Blixt og Jeppe Jakobsen, Dansk Folkepartis hidtidige Medicinrådsordfører, blev valgt i 2015, har partiet fået endnu flere bank i alle valgkredse. Det betyder, at fire ud af Sjællands Storkreds hidtidige syv DF-medlemmer skal finde et nyt job, og Jeppe Jakobsen er en af dem, som må forlade Folketinget. Han må tilbage til det pædagog-studium, han forlod for fire år siden.

Fungerende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er valgt med 13.477 personlige stemmer. Ellen Trane Nørby fik ved folketingsvalget i 2015 12.012 personlige stemmer.

Jane Heitmann (V), sundhedsordfører for Venstre er valgt ind med 4.420 personlige stemmer. Hun stillede op i Fyns Storkreds.

Mette Abildgaard (Kon), sundhedsordfører for Konservative. Den nordsjællandske spidskandidat fik sammen med sit parti et flot valg og er valgt ind med 9.101 personlige stemmer.

Flemming Møller Mortensen (S), sundhedsordfører for Socialdemokratiet. Han er valgt ind med 7.152 personlige stemmer. Han stillede op i Nordjyllands Storkreds.

Kirsten Normann Andersen (SF), sundhedsordfører for SF. Hun er valgt ind med 7.885 personlige stemmer.

Lotte Rod (RV), sundhedsordfører for Radikale Venstre. Hun er valgt ind med 4.858 personlige stemmer. Hun stillede op i Sydjyllands Storkreds.

Peder Hvelplund, sundhedsordfører, Enhedslisten. Er valgt ind og fik 1.028 personlige stemmer. Han stillede op i Nordjyllands Storkreds.

Der var også andre sundhedspersoner, som stillede op til valget ud over de tidligere sundhedsordførere. Danske Patienters formand, den radikale Camilla Hersom, opnåede ikke at blive valgt ind. Det gjorde heller ikke SF's næstformand, Lise Müller, som er uddannet sygeplejerske og har siddet i regionsrådet i Region Hovedstaden.

Til gengæld opnåede Stinus Lindgreen, der er regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, valg til Folketinget. Stinus Lindgreen er uddannet ph.d. i bioinformatik fra Københavns Universitet og arbejder som forsker for Lundbeck.

 

Like eller del denne artikel