”Man glemmer, at medicin også er behandling, og at det er denne behandling, som har muliggjort, at sygehusene har kunnet skære ned på antallet af senge. Derfor er det ærgerligt, at diskussioner om sygehusenes økonomi altid ender som en diskussion for eller imod ny medicin. Det er jeg træt af,” sagde Liselott Blixt. Til venstre Jacob Rosenberg og i midten Kirsten Normann Andersen.

Blixt: Medicinrådet skal leve op til principperne - økonomi må ikke afgøre medicinvalg

”Principperne skal følges. Det sagde Lars Løkke Rasmussen, Thulesen Dahl og Socialdemokratiet, da Medicinrådet skulle i gang. De principper var partierne enige om. Det skal ikke være pengene, der afgør, om medicin skal fravælges. Det var vi enige om, og det kæmper jeg for nu.”

Så enkelt stillede formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF) det op, da hun deltog i den sundhedspolitiske mangekamp med folketingskandidat for Liberal Alliance, Jacob Rosenberg, medlem af regionsrådet i Hovedstaden og selv læge, og sundhedspolitisk ordfører for Socialistisk Folkeparti, Kirsten Normann Andersen.

Mødet foregik tirsdag, få timer inden valget blev udskrevet, hos medicinralvirksomheden Roche, i et lagerrum på Avedøre Holme og foran et publikum på måske 100 ansatte og andre inviterede, foruden tre sundhedsjournalister. 

Liselott Blixt er i det hele taget træt af diskussionen om dyr medicin, og hvordan den fortrænger varme hænder på landets sygehuse.

”Man glemmer, at medicin også er behandling, og at det er denne behandling, som har muliggjort, at sygehusene har kunnet skære ned på antallet af senge. Derfor er det ærgerligt, at diskussioner om sygehusenes økonomi altid ender som en diskussion for eller imod ny medicin. Det er jeg træt af,” sagde hun. 

Jacob Rosenberg, som er regionspolitiker – og tilmed overlæge på Herlev Hospital og professor på Københavns Universtet, havde et andet bud på, hvordan de økonomiske problemer kan løses uden et evindeligt skænderi om medicinudgifter:

”Løsningen på sundhedsvæsenets udfordringer er ikke nødvendigvis flere penge. Vi skal snarere rydde op i pengespild og bureaukrati,” sagde han, og derefter remsede de tre politikere et sandt rædselskabinet af eksempler på, hvordan det danske sundhedsvæsen bruger sine ressourcer forkert.

Èn nævnte, at eksperter havde fået den sælsomme ide at stolene var for høje, og at det forårsagede fald – og så savede man stolebene kortere, selvfølgelig i overværelse af dyrt betalte medarbejdere. 

Den del af debatten gjorde Jacob Rosenberg op kontant: ”Vi fyrer med mahogni i det danske sundhedsvæsen.” 

Men der var også uenigheder, og mest markant, da debatten rundede jobglidning og behovet for at inddrage andre typer af medarbejdere i arbejdet. På det punkt var der enighed om, at det var uklogt, at det danske sundhedsvæsen nærmest har afskaffet social- og sundhedsassistenterne og lægesekretærer.

Til gengæld var de tre politikere uenige om nytten af såkaldte behandlerfarmaceuter, altså at farmaceuter i visse tilfælde skal kunne ordinere medicin til patienter. Det forslag, som regeringen og Jacob Rosenbergs parti ellers er enige om, var han uenig i. ”Den slags uenighed må man have lov til,” sagde han.

Det var Liselott Blixt lodret uenig i: ”Det skal selvfølgelig ske med omtanke. Men det giver god mening at overlade den slags til farmaceuter. Når det kommer til viden om medicin, er farmaceuterne dygtigere end lægerne,” sagde Liselott Blixt.

 

Tags: syvendeprincip

Like eller del denne artikel