Regioner er klar med totalt forbud mod rygning i arbejdstiden

Allerede fra 2020 vil det hverken være tilladt for de knap 140.000 ansatte i landets regioner at ryge på arbejdspladsens matrikel eller på f.eks. fortovet udenfor.

I princippet må de heller ikke ryge hjemme hos sig selv, når de har en hjemmearbejdsdag, eller i deres egen bil, hvis de bruger den til transport i arbejdsøjemed.

En enig bestyrelse i Danske Regioner vil på tværs af partiskel gøre arbejdstiden røgfri for alle regionalt ansatte på f.eks. hospitaler og botilbud. Det er dermed anden angrebslinie fra regionerne på tobakken. Den anden dag var formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), ude for at kræve, at prisen for en pakke cigaretter blev sat op til 80 kroner. 

Kollegers røg skal ikke friste

"Som offentlig arbejdsgiver for over 100.000 ansatte, vil vi gerne gå forrest og være med til at sikre danskerne et sundt og langt liv. Derfor vil alle fem regioner være røgfri arbejdspladser i 2020. Det er et vigtigt skridt for sundheden," siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman.

"Regionernes initiativ forebygger, at man starter med at ryge og gør det nemmere at stoppe. For når kollegerne ikke ryger i pauserne, slipper man for fristelsen," siger Ulla Astman.

Hvert år dør 13.600 danskere af røg, og hver dag starter 40 unge danskere med at ryge. Rygning er den enkeltstående risikofaktor, som koster flest liv og medfører mest sygdom.

Ungdomsuddannelser skal være røgfri

Flere regioner har allerede politiker om røgfri matrikler eller røgfri arbejdstid. F.eks. er arbejdspladser og matrikler røgfri for ansatte i Region Nordjylland. Region Sjælland har røgfri arbejdspladser, og det er ikke tilladt at ryge i arbejdstiden, og Region Midtjylland har røgfri arbejdspladser, så der hverken må ryges i regionens lokaler, udendørsarealer eller i regionens køretøjer. Det gælder også elektroniske cigaretter.

Det er de enkelte regionsråd, som lokalt skal træffe selve beslutningen i samarbejde med MED-udvalget.

Røgfri regionale arbejdspladser skal ikke stå alene. Regionerne vil gå i dialog med kommuner og ungdomsuddannelser om at gøre ungdomsuddannelser røgfri. Der er allerede gode erfaringer i Region Syddanmark, som kan bruges i de andre regioner. 

 

 

Tags: rygning

Like eller del denne artikel