Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Dæleme godt fjernsyn: Et stille mesterværk fra Peter Qvortrup

Sundhedsmagasinet: Katrine hører stemmer DR 1: 21.55-22.20

Værter: Peter Qvortrup Geisling og Nola Grace Gaardmand

Hatten af, efter fortvivlende mange forsøg, er det langt om længe lykkes DR at skabe et format for et sundhedsmagasin, som evner at formidle komplicerede historier på sundhedsområdet, så alle, både dem er er forudsætningsløse, og dem, som troede de vidste alt, bliver klogere og eftertænksomme.

Torsdag 12. marts 2019 skete det i magasinprogrammet "Katrine hører stemmer", som i sin journalistiske genre er ikke så lidt af et mesterværk. Her viste den rutinerede Peter Qvortrup Geisling, som jo har en baggrund som almen mediciner, og den yngre journalist Nola Grace Gaardmand, at de to har fundet en form som på en ny og reflekterende måde kan formidle historier om vigtige udfordringer på sundhedsområdet.

Se eller gense genialiteterne her - det er alle licenspengene værd. 

Løsningen for formatet har været at tage et stærkere udgangspunkt i patienterne, snarere end de sundhedsprofessionelle, som ellers prægede Sundhedsmagasinet fra starten. Det udgangspunkt blev for smalt, måske ligefrem sammenspist. Den stærke patientvinkling fungerer derimod rigtig godt, fordi den parres med dyb indsigt i lægerne og deres løsninger.

Denne tirsdag brød Peter Qvortup Geisling og Nola Grace Gaardmand for alvor i gennem med deres journalistiske projekt at fortælle tankevækkende og velinformerede historier, som giver publikum ny viden og nye vinkler på sundhedshistorier, vi ellers har hørt mange gange før.

Det skete i magasinet om Katrine og hendes diagnose, paranoid skizofreni. Katrine hører stemmer, og deres budskabet er ubønhørligt: "Du er ikke noget værd", "Du dur ikke", "Du fejler om lidt" - og de har fulgt hende i årevis.

På bare 25 minutter 48 sekunder fik seerne indhold svarende til udsendelser, der normalt fylder over en time. Men her var et program, som træder nye veje i sundhedsjournalistikken, særligt den der drejer sig om psykiatriske lidelser. Her plejer vi at blive trakteret med voldsomme udfald mod behandlerne og deres løsninger, og som alt for ofte ender i dommedagsjournalistik - hvis ikke voldsomme udfald mod psykiaterne.

Den fejl begår makkerparret Peter og Nola ikke. Her fik især patienten og hendes familie god plads til at fortælle om historien, skuffelserne og håbet. Utroligt stærkt fjernsyn, ikke mindst fordi Katrine forklarede så dygtigt om de stemmer, som følger hende overalt, selv til studentereksamenen - som hun heldigvis bestod. Men også psykiateren fik mulighed for at tale ud, begrunde sine vanskelige valg og forklare, hvorfor det ikke altid går, som man håber.

Seerne fik et sjældent og begavet indblik i, hvor svært psykiaterne har det, og hvor individuelle og usikre løsningerne må være. Der er ingen nemme løsninger. Til gengæld er der et kolossalt behov for at få ny viden. Psykiaterne famler desværre, men de baserer deres indsats på den eksisterende, men utilstrækkelig viden.

Heldigvis har psykiateren Katrines fulde opbakning. Her er ingen slinger i valsen. Hun er overbevist om, at "strategien" er den rigtige, og det er hende familie også. Og det uanset at Katrine ikke er i mål med sin behandling. Det er både rørende, tankevækkende og konstruktivt.

Det er selvfølgelig også forkælet, at redaktionen haar haft mulighed for at følge Katrine i mere end et år. Den mulighed får journalister sjældent. Kunsten er at gøre det, ofre sig, og man har tydeligt på fornemmelsen, at Sundhedsmagasinet tog sig denne tid.

Det var en god investering.Vi kvitterer med seks stjerner af seks mulige.

Del artikler