Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Rødt flertal for højere tobakspriser

Udviklingen med at flere unge begynder at ryge skal vendes, og for at det kan ske, vil Socialdemokratiet (S), Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten (El) hæve prisen på tobak. Venstre er åben for forhandling.

Enhedslistens sundhedsordfører Peter Hvelplund vil have afgiften på tobak fordoblet, så prisen på en pakke cigaretter bliver 60 kroner, og også Socialdemokratiet og SF er klar til at skrue på tobaksprisen. Venstre er villige til at tale om det, kom det frem torsdag i en paneldebat mellem sundhedsordførerne fra tre røde og to blå partier på Kræftens Bekæmpelses konference ’Ulighed i Kræft – Hvordan løfter vi sammen’.

En ny opgørelse har inden for den seneste tid vist, at udviklingen går i retning af, at flere unge begynder at ryge, og rygning er en af de mange faktorer, der er medvirkende til, at Kræftens Bekæmpelse på konferencen torsdag kunne præsentere en omfattende undersøgelse, der viser en systematisk social ulighed på kræftområdet på tværs af kræftdiagnoser.

I den afsluttende politiske debat var prisen på tobak helt oplagt et af første emner, sundhedsordførerne blev bedt om at forholde sig til, og over en kam var oppositionspartierne klar til at sætte prisen i vejret.

”En af de værste dage i min tid som sundhedsordfører var, da jeg hørte, at flere unge begynder at ryge. Det er noget, vi skal gøre meget mere for at dæmme op for,” sagde sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen.

Mens SF og Ehedslisten bakkede klart op om at hæve prisen på tobak, var meldingen fra Venstres Jane Heitmann mere uklar, men let presset gav hun udtryk for, at også regeringspartiet var åben for at tale om tobaksprisen.

”Vi er ikke laissez faire på den borgerlige fløj. Vi er villige til at se på at prisen for tobak bliver højere,” sagde Jane Heitmann. 

Kun Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt afviste blankt at ændre på tobakspriserne.

”Vi ændrer ikke noget ved at sætte prisen op eller gemme cigaretterne væk. Hvis vi vil gøre noget ved den sociale ulighed i sundhed, skal vi give de lavtuddannede mennesker noget at leve for. Den lavtuddannede socialt marginaliserede på Lolland ser ikke noget formål med at leve 10 år længere, så hvis man vil ændre på deres rygevaner, så skal man hellere sørge for, at de får et liv, hvor de har lyst til at leve længere,” siger Liselott Blixt.

Tags: rygning

Del artikler