Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Praksislæge: Særligt de sårbare patienter bør tilbydes alternativ til telemedicin

SERIE

Kan telemedicin hjælpe praktiserende læger med kronikerne?

Et betydeligt antal kronikere skal i fremtiden håndteres af almen praksis snarere end på hospitalerne.
 
Hvis det skal kunne lade sig gøre, så skal praktiserende læger kunne støtte sig til telemedicinske løsninger, og de er på vej.
Men er almen praksis klar?
 
Vi har spurgt en række af nøgleaktørerne, men du kan også give dit besyv med her
 
Artikler i serien:
 

Når telemedicinske løsninger om ganske kort tid ruller ind over Danmark bør især de sårbare patienter fortsat have mulighed for at se en praktiserende læge ansigt til ansigt, mener professor og praktiserende læge Jens Søndergaard.

”Jeg mener, at særligt for de sårbare patienter, kan telemedicinske løsninger ikke afløse lægebesøget.”

Sådan siger professor og praktiserende læge Jens Søndergaard, Forskningsenheden for Almen Praksis, Steno Diabetes Center Odense, SDU. 

Han mener, at telemedicin er et redskab, som kan supplere det gammeldags lægebesøg, men aldrig erstatte det. Ifølge ham aldrig vil læge og patient kunne opnå den samme kontakt igennem en skærm, som man kan, hvis man sad i det samme lokale. 

Jens Søndergaards holdning til telemedicinske løsninger er afspejlet i hans forskningsbaserede baggrund, hvilken kommer til udtryk ved, at han gerne vil have undersøgt telemedicin mere og grundigere, før han synes, at det skal implementeres.

”Umiddelbart kan man som praktiserende læge tænke, at det er dejligt, at vi ikke skal køre ud på lægebesøg mere, men før vi kan implementere sådan en løsning, skal vi undersøge telemedicin mere, så vi ved, hvilke patienter, det skal være, hvornår, det skal være, samt, hvordan, vi bruger de telemedicinske løsninger til de gældende patienter,” siger Jens Søndergaard og fortsætter:

”Vi skal tænke os godt om, så vi implementerer nogle løsninger, som er brugervenlige for alle aktører. Både for patienterne og for lægen,” siger han.

Indtil videre mener Jens Søndergaard, at man ikke aner noget om, hvorvidt telemedicin er egnet til eksempelvis diagnosticering. Telemedicin er ifølge ham fortsat i startfasen, og det betyder, at man i øjeblikket ikke kan bruge det til ret meget mere end det, en telefonsamtale kan gøre.

”Men igen vi er jo fuldstændig i startfasen, så tingene kan udvikle sig herfra,” siger Jens Søndergaard.

Monitorering via telemedicin effektfuldt

Et område, hvor Jens Søndergaard til gengæld mener, at telemedicinske løsninger godt kan bruges, er til monitorering. Han mener dog samtidig, at monitoreringen via telemedicinske løsninger skal hænges op på en konsultation hos lægen, så det ikke kommer til at stå alene.

”For de sårbare patienter er det vigtigt, at man han mulighed for at få lægen ud, så han eller hun kan se, hvad det er for en kontekst, patienten bor i, og hvad der sker med omgivelserne. Så telemedicinske løsninger kommer formentlig aldrig til at kunne erstatte lægebesøget, men det kan måske aflaste det i nogen grad,” siger Jens Søndergaard.

Det er Jens Søndergaards opfattelse, at de praktiserende læger allerede nu er klædt på til at håndtere monitoreringen af patienter med KOL.

”Vi kan altid blive bedre, men jeg tænker, at det kan vi godt. Det er dog klart, at der skal mere efteruddannelse til,” siger Jens Søndergaard.

Hvis telemedicinske løsninger skal blive en succes, er det forudsætning, at IT-løsningerne er der.

”Kameraer, der tager dårlige billeder, blandede koder og langsomme systemer - det dur simpelthen ikke, ” siger Jens Søndergaard, der dog fortsat mener, at den største hindring for udbredelsen af telemedicinske løsninger er manglen på evidens.

Tre parametre skal være til stede

Hvis telemedicinske løsninger skal blive en succes, mener Jens Søndergaard, at der skal være tre parametre til stede, som det danske sundhedssystem bør lægge vægt på.

”Evidens, brugervenlighed for praksis og patient og en incitamentsstruktur, der understøtter, at man vil prioritere at bruge telemedicinske løsninger. Hvis ikke alle tre parametre er til stede, bliver telemedicin ikke til noget, der er meningsfuldt,” siger Jens Søndergaard.

Telemedicinske løsninger kan på sigt komme til at spille en vigtig rolle inden for blandt andet præcisionsdiagnostik, monitorering og ultralydsscanning, mener Jens Søndergaard.

Tags: telemedicin

Del artikler