Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Regioner overvejer at tage driften af ambulancer fra Falck

Afsløringen af Falcks ulovlige metoder over for den hollandske konkurrent Bios får nu flere regionsrådsformand til at overveje, om de skal hjemtage ambulancedriften.

Det skriver DR Nyheder.

Falck står for ambulancedriften i fire ud af fem danske regioner. Eneste undtagelse er Region Syddanmark, som selv har hjemtaget ambulancedriften.Det skete, efter at Bios i 2016 blev erklæret konkurs, da virksomheden ikke kunne skaffe nok ambulancereddere til at få vagtplanerne til at hænge sammen.

Konkurrencerådet har politianmeldt Falck for at have misbrugt sin markedsposition til at presse ambulancekonkurrenten Bios fra Holland ud af det danske marked. Falck stod via et kommunikationsbureau bag en smædekampagne mod Bios, der aldrig fik fodfæste på markedet.

»Jeg er rystet over, hvad Falck har gjort i den her sag«, siger formand for Region Sjælland, Heino Knudsen (S), til DR.

»Det giver en masse tanker, fordi Falck er en enormt vigtig samarbejdspartner for os«.

I Region Sjælland løber kontrakten med Falck frem til 2024. Men allerede om et år er der mulighed for at stoppe samarbejdet, siger Heino Knudsen.

Ud over Region Sjælland overvejer også Region Midtjylland og Region Nordjylland at gøre det samme.

I en intern rapport skønner Danske Regioner, at man samlet set betaler op mod ti procent for meget for ambulancedriften på grund af manglende konkurrence.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger til DR, at hun vil have strammet lovgivningen, så det offentlige kan ophæve en kontrakt med en virksomhed, der er dømt for lovbrud.

"At man kan blive dømt og så bare fortsætte sit samarbejde inden for en kontrakt med en offentlig virksomhed, fuldstændig som om intet var hændt, det, tror jeg, alle synes, er stødende," siger ministeren til DR.

Del artikler