Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Hospital betaler erstatning til læger efter for lange vagter

Kirurger på Odense Universitetshospital (OUH) har over en længere periode haft ulovligt mange vagter i træk, og det giver nu en bøde til Kirurgisk Afdeling A i Svendborg.

Det er samme afdeling, hvor den såkaldte Svendborgsag udsprang, og hvor en ung læge stod anklaget for grov forsømmelse ved behandlingen af en 66-årig mand, der senere døde. Sagen vakte harme blandt læger landet over, fordi de mente, at lægen blev et offer for de stressede og pressede forhold, som mange læger arbejder under.

41 læger fra afdelingen får nu ialt 280.000 kroner i erstatning, fordi de i 2017 havde for mange arbejdsdage i træk og ikke fik kompensationsdage ved arbejde på søndage.

Tillidsrepræsentanter for Yngre Læger på afdelingen har løbende gjort afdelingsledelsen opmærksom på den manglende overholdelse af beskyttelsesreglerne, og afdelingsledelsen har siden 2016 iværksat forskellige tiltag for at forbedre forholdene. Forliget mellem Yngre Læger og OUH er aftalt på baggrund af Yngre Lægers gennemgang af arbejdsplanerne for perioden februar 2017 – december 2017.

Det er Yngre Læger, som har besluttet, at bodsbeløbet skal fordeles blandt 41 af de berørte yngre læger, som hver vil modtage en mindre kompensation.

Der er for den enkelte læge tale om et symbolsk beløb, men for Yngre Læger er det vigtigt, at boden kommer de berørte læger til gode og ikke organisationen Yngre Læger, som på papiret er den forurettede part i en sag om manglende overholdelse af overenskomsten, skriver Yngre Læger på foreningens hjemmeside.

OUH beklager, at der er begået fejl i arbejdstilrettelæggelsen:

"Veluddannede kirurger hænger ikke på træerne, og derfor har vi haft svært ved at rekruttere. Det betyder, at der simpelthen ikke har været hænder nok, og det har givet problemer i forhold til tilrettelæggelsen af arbejdet. Det er en rigtig ærgerlig situation, som vi er meget kede af. Derfor er jeg også glad for, at Yngre Læger og vi nu er blevet enige om en aftale og har fundet hinanden i forhold til det fremtidige gode samarbejde", lyder det fra lægelig direktør Michael Dall til Yngre Læger.

Ledende overlæge Claus Christian Vinther, Kirurgisk Afdeling A, fortæller, at der har været udfordringer i forhold til arbejdstilrettelæggelsen på afdelingen, som nu er løst:

”Vi har desværre haft en vakancesituation på afdelingen, som betyder at vi har været underbemandet. Det er en ærgerlig situation, og det er vi rigtig kede af i forhold til medarbejderne. Derfor har vi også lagt mange kræfter i at få løst situationen, og vi har siden 2016 arbejdet med en række handleplaner, som vi nu er ved at få den fulde effekt af. Det betyder helt konkret, at vi f.eks. har tilført flere personaleressourcer til afdelingen, bl.a. ved at oprette ad hoc stillinger og flytte rundt på eksisterende stillinger. Vi har også lukket planlagte aktiviteter, og vi har spredt specielt sommerferien mere ud. Alt i alt betyder det, at vi nu er i stand til at arbejdstilrettelægge mere optimalt end før”, siger han.

Formand for Yngre Læger, Helga Schultz, har løbende fulgt sagen, og hun er glad for, at sagen nu er slut.

"Vi er også tilfredse med, at der er opnået enighed om en bod, som er en slags markering af, at forholdene på afdelingen i en periode ikke har været i orden. Sagen har samtidig skabt et fokus på vigtige arbejdsmiljøregler, og vi er tilfredse med, at OUH og afdelingsledelsen har gjort en række tiltag, så vi kan kigge fremad", siger Helga Schultz.

 

Del artikler