Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Regeringen vil nedlægge regionsrådene - formændene skal fortsætte i nye jobs

I stedet for regionsrådene skal der være politikere i 21 nye sundhedsfællesskaber. Reformen offentliggøres i morgen.

De folkevalgte regionsråd skal nedlægges med regeringens plan for en ny sundhedsreform »Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder«.
Ifølge en række medier, heriblandt TV2, Politiken og Berlingske, vil regeringen ændre sundhedsvæsnets struktur på følgende måde:
  • En politisk udpeget bestyrelse under Sundhedsministeriet skal holde styr på sundhedsvæsnets økonomi og IT. Den får ifølge Politiken navnet »Sundhedsvæsen Danmark« og skal bestå af 11 mand. Den skal ifølge Berlingskes oplysninger bestå af såvel udpegede politikere samt folk med faglig indsigt. Også interesseorganisationer som Kræftens Bekæmpelse eller Danske Patienter ventes at kunne få plads i det øverste organ.
  • Der skal være fem sundhedsforvaltninger, som skal stå for driften af sygehusene og akutberedskabet. Geografien vil være som de fem nuværende regioner, og de vil have hovedsæde samme steder. Kilder fortæller til Jyllands-Posten, at de nuværende regionsrådsformænd fortsætter i spidsen for de nye sundhedsforvaltninger.
  • Der skal oprettes 21 såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring de nuværende akutsygehuse. Formålet med fællesskaberne er at få sygehus, egen læge og kommunerne til at arbejde bedre sammen. Det skal blandt andet sikre, at der bedre bliver taget hånd om patienten efter udskrivelse. I sundhedsfællesskabernes ledelse vil der være politikere i form af borgmestre og formænd for kommunernes sundhedsudvalg. Alle kommuner vil blive repræsenteret. Der vil også være repræsentanter for sygehusene og de praktiserende læger.
Det er usikkert, hvornår regionsrådene ifølge regeringen skal nedlægges. 
 
I de fem regionsråd sidder der i dag 205 folkevalgte politikere, som er valgt for fire år ad gangen. Der var senest valg i efteråret 2017.

Venstres folketingsgruppe er ifølge Politiken indkaldt klokken 18.30 til en mere detaljeret gennemgang i Statsministeriet. Her deltager også repræsentanter for partiets kommunale og regionale niveauer inden den endelige offentliggørelse af sundhedsreformen på et pressemøde i Statsministeriet i morgen kl. 10.

 

Del artikler