Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Patientforeninger: Indfør pårørendedage

Kræftens Bekæmpelse og 10 andre interesseorganisationer ønsker bedre forhold for de pårørende, some derpå arbejdsmarkedet. Organisationerne foreslår tre nye konkrete initiativer, som kan forbedre forholdene.

En undersøgelse foretaget af KMD Analyse viser, at hver femte dansker (22 procent) i den erhvervsaktive alder har opgaver som pårørende for en alvorligt syg eller et menneske med handicap. For cirka halvdelen fylder hjælpen et par timer om ugen. I den anden ende af skalaen har hver tiende dansker (11 procent) en arbejdsbyrde som pårørende på 15 timer eller mere ugentligt.

I dag er det op til de pårørende selv at få det til at passe sammen med et arbejdsliv. Det er ikke godt nok, mener Kræftens Bekæmpelse og 10 andre interesseorganisationer, der ønsker bedre forhold for pårørende på arbejdsmarkedet.

"En del af det pres, pårørende oplever, kommer også af bekymring for at miste arbejdet. Nogle pårørende bruger feriedage, andre er nødt til at melde sig syge for at kunne tage med til vigtige samtaler, lægeundersøgelser og akutte behandlinger," siger Marlène Spielmann, projektleder og specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelse til organisationens hjemmeside.

Sammen med 10 andre interesseorganisationer foreslår Kræftens Bekæmpelse tre nye tiltag, som kan forbedre forholdene for pårørende:

Pårørendedage

Det skal være muligt for pårørende at være væk fra arbejdet på dage, hvor deres nærtstående har allermest brug for deres hjælp. F.eks. når den pårørende skal med til undersøgelser eller behandling på hospitalet.

Fleksibel tilrettelæggelse af hjemmehjælp og pasningsorlov

Hvis du er pårørende til en døende, kan du søge plejeorlov, og denne orlov kan deles fleksibelt (eksempelvis en eller flere dage ugentligt op til fuld tid). Desuden kan flere pårørende dele orloven som de ønsker det). Det samme skal være muligt, når man søger pasningsorlov for tage sig af en alvorligt syg eller svækket pårørende. I dag kan en pasningsorlov kun deles i hele måneder (med accept fra arbejdsgiver kan pårørende dog dele med en uge til hver). Det vanskeliggør en fleksibel deling af arbejde og pasningsorlov. På samme måde skal reglerne for hjemmehjælp være fleksible, så det er muligt som pårørende at blive ansat til at tage en del af plejeopgaverne på sig og få hjælp til andre opgaver af kommunen

Forbedret mulighed for afløsning i hjemmet, Servicelovens §84

Pårørende, der passer en nærtstående i hjemmet, skal sikres bedre mulighed for at få afløsning i hjemmet i nogle timer ugentligt.

De 11 organisationer bag forslagene er Danske Handicaporganisationer, Hjernesagen, Hjerneskadeforeningen, Landsforeningen LEV, Parkinsonforeningen, Scleroseforeningen, Landsforeningen SIND, Pårørende i Danmark, Ulykkepatientforeningen, Ældre Sagen og Kræftens Bekæmpelse. Udover disse 11 organisationer er en stor del af landets øvrige patient-, pårørende- og handicapforeninger medunderskrivere på de tre forslag.

Del artikler