Kvinde føder verdens første barn fra død donors livmoder

For første gang er det lykkedes at gennemføre en graviditet med en død kvindes livmoder.

Det skriver det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

I 2016 fik en 32-årig kvinde, der var født uden livmoder på grund af den sjældne sygdom Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser syndrom, en livmoder fra en afdød donor. Den afdøde kvinde var 45 år og havde født tre gange.

Den ti timer lange transplantationen skete på Hospital das Clínicas at the University of São Paulo School of Medicine i Brasilien, og efter operationen fik kvinden adskillige lægemidler, som skulle modvirke, at kroppen frastødte organet. Allerede 37 dage efter havde kvinden sin første menstruation og blev efter syv måneder gravid i første forsøg med reagensglasmetoden, hvor et befrugtet æg blev sat ind i livmoderen.

Og i december 2017 fødte den nu 33-årige kvinde en sund pige, næsten 36 uger henne. Forskning viser, at det efter det stadie kan være for risikabelt at fortsætte graviditeten.

Den første succesfulde fødsel med en transplanteret livmoder fandt sted i Sverige i 2013 og blev foretaget af den svenske professor i gynækologi og obstetrik, Mats Brännström. Siden er der blevet gennemført ti andre - dog altså alle fra livmodere fra levende donorer. Derimod er det ikke før nu lykkedes at gennemføre en vellykket graviditet med en livmoder fra en afdød.

"Resultaterne giver et ’proof of concept’ for behandling af livmoderinfertilitet ved transplantation fra en afdød donor, og det åbner mulighed for, at kvinder uden livmoder kan få en sund graviditet uden uden behov for levende donorer," hedder det fra forfatterne til Lancet-artiklen.

Like eller del denne artikel