"Staten er blevet pushernes bedste ven, marketingschef og kundeleverandør. Politikerne tørrer ansvaret af på lægerne. Men det er ikke i orden, for det er ikke lægernes skyld, det her,” siger Maria Cuculiza.

Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

”Jeg finder politikernes retorik direkte uansvarlig. Ikke mindst Sundhedsministerens bombastiske udtalelser har sat patienter og læger i en virkelig dårlig situation.”

Ny bog:

SANDHEDERNE OM MEDICINSK CANNABIS

af Maria Cuculiza

Udkommer 15. november 2018 på Forlaget Medicinske Tidsskrifter

Antal sider: 262

Pris: 289 kroner

Kan bestilles på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller hos din boghandler

Kan også købes nu på Saxo.dk og imusic.dk  

Sådan siger forfatter og journalist Maria Cuculiza, hvis bog ’Sandhederne om Medicinsk Cannabis’ udkommer den 15. november på Medicinske Tidsskrifters Forlag.

Hendes udtalelse refererer til den voldsomme debat, der hidtil er blevet ført både inden og under den såkaldte forsøgsordning, hvor lægerne er blevet pålagt at ordinere medicinsk cannabis til blandt andre visse udvalgte smertepatienter.

Hun mener, at politikerne med deres entydige positive indstilling til medicinsk cannabis har skadet tilliden mellem læger og patienter alvorligt.

”Jeg synes, det er virkelig ærgerligt, at man ikke ventede med at mene, at lægerne skulle påtvinges at udskrive præparaterne, til man havde en bare lidt mere basal viden om virkning og bivirkninger,” siger hun.

I forbindelse med indførelsen af forsøgsordningen udtalte flere politikere, at årsagen var, at man ville forhindre, at patienter skulle ud på det illegale marked og købe deres cannabis der.

”Men med den voldsomme retorik for cannabis opnår politikerne netop, at tusindvis af flere patienter nu går ud og skaffer sig cannabissen, hvis ikke deres læge vil eller kan udskrive den til dem. Mange gange flere end de relativt få, som omfattes af forsøgsordningen. Patienterne og deres pårørende kan jo ikke tro andet, end at det er det eneste rigtige, uanset, hvad lægen siger. Og det forekommer absurd, at forsøgsordningen således set ud fra et patientperspektiv primært har ført til tusinder af flere kunder på det kriminelle marked. Staten er blevet pushernes bedste ven, marketingschef og kundeleverandør. Politikerne tørrer ansvaret af på lægerne. Men det er ikke i orden, for det er ikke lægernes skyld, det her,” siger hun.

”Det har virkelig slået mig, hvilket problem politikerne har skubbet videre til lægerne og til de patienter, der i forvejen er virkeligt hårdt ramte. Politikerne lader patienterne forstå, at det er lægerne, den er gal med, hvis ikke de vil give deres patienter cannabis. Sundhedsministeren opfordrede tilmed patienterne til ’at stemme med fødderne’, hvis deres læge ikke vil give dem medicinsk cannabis. Men det er jo politikernes reklamerende retorik for medicinsk cannabis, der har fået så mange patienter til at føle håb og tro på cannabis som noget nær et mirakelmiddel. Også selvom der intet videnskabeligt belæg er for at tro, det forholder sig sådan. I hvert fald ikke endnu - uanset antallet af positive beretninger fra diverse celebrities. Ved ikke at afvente ordentlig forskning, men bøje sig for en folkestemning, har politikerne ofret patienterne,” mener Maria Cuculiza.

Hun peger på det paradoks, at patienterne også er blevet ofre for deres eget pres.

”Politikerne ligger under for det pres, som patienterne er kommet med. Men de er netop derfor potentielt kommet til at skade patienterne. For måske vil fremtiden vise, at balancen mellem cannabissens mulige gode og negative effekter slet ikke er til den medicinske cannabis’ fordel, for det er der desværre ingen, der ved noget om endnu.”

Derudover har politikerne været under pres fra store økonomiske interesser, bl.a. har landbruget, som er i gang med den store grønne omstilling, lobbyet kraftigt for forsøgsordningen i håb om at få del i det økonomisk glohede globale marked for medicinsk cannabis, siger hun.

”Hvis ikke politikerne havde underlagt sig det pres, der er kommet fra flere sider, havde de ikke kastet tusindvis af virkelig syge mennesker ud på det kriminelle marked for at købe cannabis. En helt ukontrolleret cannabis, som de ikke har mulighed for at vide noget om, og som måske er fuld af pesticider og svampesporer, og hvor de ikke kender styrken, og derfor kan blive både bimlende syge og skæve. Det er jo frygteligt, at de sygeste af de syge udsættes for den slags,” siger hun.

Og politikernes nærmest kritikløse opbakning og et tilsyneladende helt manglende behov for reel medicinsk viden om forsøgsordningens rå medicinske cannabis bekymrer også Maria Cuculiza på patienternes vegne:

”Jeg finder det rigtig trist og helt uforståeligt, at når politikerne så som led i forsøgsordningen vælger at afsætte satspuljemidler til forskning i medicinsk cannabis – ja, så vælger de i hele den første runde at undersøge de præparater, som patienterne netop ikke bruger som led i forsøgsordningen. Vi bliver derfor ikke klogere på forsøgsordningen på denne måde. Det er virkelig ærgerligt, at når man endelig vælger at bruge offentlige penge på at undersøge cannabis, at så vil resultatet ikke kunne bruges i forhold til den rå cannabis, som er forsøgsordningens omdrejningspunkt, og som mange patienter netop ønsker,” siger Maria Cuculiza, der i sin research også blev slået af, hvor kæmpestort et område medicinsk cannabis er på europæisk og globalt plan.

”Det er en så voldsomt stor maskine, der kører nu. Jeg tror ikke politikerne kan stoppe det nu, forsøgsordningen vil fortsætte i noget mere permanent. Der er alt for store økonomiske og politiske interesser på spil til at stoppe nu, og jeg tror på, at medicinsk cannabis i forskellige former i løbet af nogle få år bliver noget, vi har stående hjemme i medicinskabet på linje med Panodil og andre håndkøbsmediciner,” siger hun og undrer sig samtidig over EU's rolle – eller rettere manglende rolle.

”Det kom virkelig bag på mig, at EU intet har gjort. Intet – indenfor forskning, regulering, intet. EU går op i agurkernes krumning, men f.eks. kræver de ingen evidens for virkning, bivirkninger eller for interaktion med andre lægemidler på trods af, at den medicinske cannabis lige nu rulles ud af regeringsledere og producenter i stort set alle medlemslande," siger hun.

 

Like eller del denne artikel

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Redaktion

Webmaster

Tilknyttede journalister

 • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
  Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Ebbe Fisher - generelt 
  Mads Moltsen - gastrologi
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os

Redaktionen

Redaktion

Webmaster

Tilknyttede journalister

 • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
  Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Ebbe Fisher - generelt 
  Mads Moltsen - gastrologi
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os