
Nyt interaktivt kort giver patienter hurtigt overblik over kliniske forsøg i EU
Leder du efter en ny behandlingsmulighed? Eller er nuværende behandlinger ikke gode nok? Et nyt interaktivt kort gør det nemt at finde kliniske forsøg i hele EU. Kortet viser, hvor forsøgene foregår, og om der stadig søges deltagere. Lige nu er der 8.738 registrerede kliniske forsøg i EU, Norge og Island.
Det kan være en mulighed for patienter med alvorlige eller kroniske sygdomme, der ønsker at afprøve nye behandlingsformer. Mange deltager i kliniske forsøg for at få adgang til medicin, som endnu ikke er tilgængelig for alle. For nogle er det en mulighed, når standardbehandlinger ikke virker. Samtidig hjælper det forskningen fremad, så kommende patienter kan få bedre behandlinger.
Kortet findes på hjemmesiden for CTIS (Clinical Trials Information System), hvor alle kliniske forsøg i EU, Norge og Island skal registreres. Her kan patienter søge efter forsøg i et bestemt land eller for en bestemt sygdom og se, om det er muligt at tilmelde sig.
-
Det er muligt at søge efter forsøg ved at indtaste sygdommens navn – både den medicinske betegnelse og den almindelige betegnelse kan bruges. Hvis der søges på "hjerteanfald", vil systemet også vise forsøg registreret under "myokardieinfarkt".
-
Forsøg, der stadig søger deltagere, er markeret med en gul prik, mens forsøg, der ikke længere søger deltagere, har en blå prik.
-
Lige nu er der over 3.700 kliniske forsøg åbne for nye deltagere. Det er muligt kun at vise disse forsøg ved at markere feltet "Only show recruiting".
-
Kortet kan filtreres efter land eller region, så det er muligt at finde forsøg tættere på.
-
Ved at klikke på en gul eller blå prik åbnes en boks med detaljer om forsøget, inklusive sted, sygdom, forsøgets navn og kontaktoplysninger. Det er også muligt at klikke videre til forsøgets fulde registrering i CTIS-portalen.
"Med dette kort bliver det meget lettere for både den enkelte patient og for sundhedspersoner at identificere relevante kliniske forsøg. Det er muligt at søge efter kliniske forsøg ud fra geografisk placering og sygdomsområde. Desuden får patienter mulighed for at blive inkluderet i et givent klinisk forsøg, hvis det stadig er åbent for nye deltagere. Vi ser dette værktøj som et betydeligt fremskridt for patienterne," siger Lene Grejs Petersen, chefkonsulent i Lægemiddelstyrelsen.
Kortet er lige nu kun på engelsk, men der arbejdes på at få flere sprog med i fremtiden.
Fredag den 7. marts kl. 13.30 afholder Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) et webinar, hvor det nye kort bliver vist frem, og patienter kan få en forklaring på, hvordan det fungerer. Alle interesserede kan deltage, og webinaret bliver optaget, så det kan ses senere på EMA´s hjemmeside.