Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Svend Lings.

Selvmords-lægen Svend Lings skal for retten igen

Den fynske læge Svend Lings er igen blevet tiltalt for at have hjulpet et menneske med at begå selvmord.

"Jeg tiltales med påstand om fængselsstraf for overtrædelse af straffelovens § 240," skriver Svend Lings i en mail. § 240 siger, at den, som medvirker til, at nogen berøver sig selv livet, straffes med bøde eller fængsel indtil tre år.

Sagen behandles ved retten i Svendborg den 16. maj 2023, og anklagemyndigheden går efter en fængselsstraf til den pensionerede læge.

I den aktuelle sag mener anklagemyndigheden, at Svend Lings via Messenger og telefonisk har rådgivet og vejledt en 29-årig mand om selvmord. Det skal være sket i en periode fra 18. november 2020 og frem til et tidspunkt i 2021. Manden begik selvmord natten mellem tirsdag den 16. og 17. februar 2021.

Svend Lings har tidligere til Avisen Danmark fortalte, at han ikke husker alle detaljer i sagen, men at den unge mand havde kroniske, voldsomme mavesmerter. Han led af en uhelbredelig tarmsygdom, og alle behandlingstilbud var udtømte, så det eneste, man kunne tilbyde, var morfin. Han tog morfin konstant og i store doser, men havde ondt alligevel. 

Ifølge Berlingske Tidende led den 29-årige nu afdøde mand også af en depression. Berlingske Tidende talte i sommer med den 29-årige mands familie og læger, som fortæller, at han hverken var uhelbredeligt syg eller terminal. Men selvom han ikke var døende, var han generet af sin sygdom, og det var medvirkende til, at han fik en depression. En arbejdsskade og mange operationer i forbindelse med sygdommen gjorde, at han blev sygemeldt og fyret fra sit arbejde. 

I starten af 2020 blev han første gang indlagt på psykiatrisk afdeling med en depression. Han blev udskrevet i sommeren 2020, men i december 2020 ringede han til sin søster for at fortælle, han havde været i kontakt med en selvmordslæge og spurgte, om hun ville holde ham i hånden, når han skulle herfra. Efter hun fik ham indlagt på psykiatrisk igen, blev han udskrevet i januar 2021. Men heller ikke denne gang havde han fået det bedre. Og måneden efter begik han selvmord, mens hans forlovede og to-årige søn sov.

Svend Lings blev kendt i 2017, da han i et Radio24syv-program fortalte, at han rådgav uhelbredeligt syge i at tage eget liv. I 2018 udgav han en »selvmordsvejledning«, og året efter blev han i Højesteret idømt 60 dages betinget fængsel for medvirken til to selvmord og et selvmordsforsøg. Han blev også ekskluderet af Lægeforeningen.

 

Aktiv dødshjælp i andre lande – sådan ser det ud

Schweiz, Holland og Belgien var de første lande i Europa til at legalisere assisteret selvmord. Siden er flere andre lande kommet til. I en række andre europæiske lande – herunder Danmark – er det lovligt at give smertelindrende behandling, som eventuelt fremskynder dødens indtræden. I flere delstater i USA, Canada og en række andre steder i verden har man også indenfor de seneste 20 år legaliseret aktiv dødshjælp eller tillader assisteret selvmord, og tendensen ser ud til at være stigende. 

  

Kontroversielle sager i Danmark

  • Cirkusdirektør Diana Benneweis undgik i 2006 at blive tiltalt for medlidenhedsdrab på sin uhelbredeligt lungekræftsyge far, Eli Benneweis, som hun havde givet en dødelig dosis morfin i 1993 for at gøre en ende på hans lidelser.
  • 53-årige og uhelbredeligt ALS-syge Jane Hoffmann lod i en DR2-dokumentar fra 2014 danskerne følge sin beslutning om at rejse til Schweiz for at få hjælp til at dø
  • I 2022-dokumentaren ”På tirsdag skal jeg dø” følger journalist Anders Lund Madsen den 54-årige Preben den sidste måned op til det tidspunkt, hvor han har planlagt at tage livet af sig selv ved assisteret selvmord 
  • Tidligere læge Svend Lings blev i 2019 af Højesteret idømt 60 dages fængsel for medvirken til selvmord. Straffen blev gjort betinget. Dommen skyldtes hans medvirken til to selvmord og et forsøg på medvirken til selvmord. Han havde udskrevet medicin eller hjulpet med at få udskrevet medicin. Han er nu igen blevet tiltalt for at have hjulpet et menneske med at begå selvmord.


Forskel på hjælp til at dø

  • Aktiv dødshjælp er, når et menneske medvirker til, at et andet menneske dør. 
  • Assisteret selvmord er, når patienten selv tager sit eget liv, men får hjælp til det for eksempel ved at en læge udskriver dødbringende medicin. 
  • Passiv dødshjælp er, når en uundgåeligt døende patient benytter sig af sin ret til at fravælge en behandling, der udskyder døden. Efter samme lov kan en patient modtage nødvendige smertestillende midler, selv om de fremskynder dødstidspunktet. 

 

 

 

 

 

Går du med selvmordstanker?


Hvis du har selvmordstanker, er i krise eller er pårørende til en person, der er i alvorlig krise, kan du kontakte livslinjen på 70 20 12 01 og få hjælp. Deres chat kan du finde ved at klikke her.

 

 

aktiv dødshjælp, lings, aktivdod

Del artikler