Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ikke kun mennesker, der har haft COVID-19, kan døje med symptomer i meget lang tid efter. Det kan nogle mennesker også efter forkølelse og influenza, viser forskning.

Lange forkølelser eksisterer på linje med Long COVID

Det er ikke alene Long COVID, der kan være til gene i måneder efter den første infektion - også andre luftvejsinfektioner kan ’hænge’ fast i kroppen på patienterne i længere tid.

Det  viser en britisk undersøgelse, der er publiceret i The Lancet Discovery Science eClinicalMedicine.

Forskere har i et nyt studie fra Queen Mary University of London vist, at folk kan opleve langsigtede symptomer - eller 'lange forkølelser' - efter akutte luftvejsinfektioner, der ikke stammer fra COVID-19.

Nogle af de mest almindelige symptomer på den 'lange forkølelse' omfatter hoste, mavesmerter og diarré mere end fire uger efter den første infektion. Mens sværhedsgraden af en sygdom ser ud til at være nøglefaktor for risikoen for langsigtede symptomer, pågår der fortsat mere forskning for at fastslå, hvorfor nogle mennesker lider af længerevarende symptomer, mens andre ikke gør.

Samme sværhedsgrad

Resultaterne tyder på, at der kan være langvarige helbredsmæssige påvirkninger efter non-COVID akutte luftvejsinfektioner såsom forkølelse, influenza eller lungebetændelse, som i øjeblikket ikke er anerkendt. Forskerne har dog endnu ikke beviser, der tyder på, at symptomerne har samme sværhedsgrad eller varighed som Long COVID.

I undersøgelsen sammenlignede forskerne forekomst og sværhedsgrad af langtidssymptomer efter et tilfælde af COVID-19 versus et tilfælde af en anden akut luftvejsinfektion, der ikke var COVID-19 relateret. Dem, der kom sig over COVID-19, var mere tilbøjelige til at opleve svimmelhed og problemer med smag og lugt sammenlignet med dem, der havde en luftvejsinfektion, der ikke stammede fra COVID-19.

Mens Long COVID nu er en anerkendt tilstand, har der været få undersøgelser, der sammenligner langsigtede symptomer efter SARS-CoV-2 coronavirus-infektion med andre luftvejsinfektioner.

Undersøgelsen er det seneste output fra COVIDENCE UK, Queen Mary University of Londons nationale undersøgelse af COVID-19 med over 19.000 deltagere tilmeldt, der blev lanceret tilbage i 2020 og med fortsat opfølgning. Denne undersøgelse analyserede data fra 10.171 britiske voksne, med svar indsamlet via spørgeskemaer og statistisk analyse udført for at identificere symptomklynger.

Manglende bevidsthed

”Vores resultater peger ikke alene på Long COVID´s effekt på menneskers liv, men også på andre luftvejsinfektioners indvirkning. En mangel på bevidsthed om - eller endda manglen på et fælles udtryk herfor - forhindrer både rapportering og diagnose af disse tilstande. Da forskningen i Long COVID fortsætter, er vi nødt til at benytte lejligheden til at undersøge og overveje de varige virkninger af andre akutte luftvejsinfektioner,” siger Giulia Vivaldi, forsker på COVIDENCE UK fra Queen Mary University of London og hovedforfatter af undersøgelsen.

Hun fortsætter:

”Disse 'lange' infektioner er så svære at diagnosticere og behandle primært på grund af mangel på diagnostiske tests, og der er så mange mulige symptomer. Der har været mere end 200 symptomer undersøgt for Long COVID alene.”

Professor Adrian Martineau, Chief Investigator for COVIDENCE UK og klinisk professor i luftvejsinfektion og immunitet ved Queen Mary University of London, siger:

”Vores resultater kan stemme overens med oplevelsen af mennesker, der har kæmpet med langvarige symptomer efter at have haft en luftvejsinfektion, på trods af at de er testet negative for COVID-19 ved en næse- eller halspodning. Løbende forskning i de langsigtede effekter af COVID-19 og andre akutte luftvejsinfektioner er vigtig, fordi det kan hjælpe os med at finde ud af, hvorfor nogle mennesker oplever mere langvarige symptomer end andre. I sidste ende kan dette hjælpe os med at identificere de mest passende form for behandling og omsorg for de berørte mennesker.”

Del artikler