
"Vi har nu fundet en klar sammenhæng mellem salmonellatypen i kyllingekebabkødet og salmonellatypen i de danske tilfælde” siger epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller.
Kilde til salmonella-udbrud fundet efter omfattende detektivarbejde
Møder i Den Centrale Udbrudsgruppe. Prøver fra ofrene, som undersøges i laboratoriet. Interviews med ofrene og deres pårørende. Pågribelse af de skyldige...
Fakta om sygdomsudbruddet
Fra maj til juli 2023 blev der på Statens Serum Institut registreret 22 personer, som er smittet med den samme type Salmonella Enteritidis.
Det lyder som en politiefterforskning, hvor politiet efter omfattende detektivarbejde til sidst finder banditterne. Og det kæmpe arbejde, som Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet, har foretaget de seneste måneder, kan da også sammenlignes med omfattende detektivarbejde – bortset fra, at banditterne i dette tilfælde kun er cirka 0,000003 meter store.
SSI, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen har nemlig sammen med internationale sundhedsmyndigheder samarbejdet om efterforskningen af et både dansk og internationalt udbrud af salmonella, der nu viser sig at stamme fra frossent kyllingekebabkød fra Polen.
Salmonella er en slægt af bakterier, der er kendt for at forårsage madforgiftning og forskellige typer mave-tarm-sygdomme i mennesker og dyr.
Statens Serum Institut har stået for helgenomsekventering af isolater fra patienterne og foretaget interviews med patienter eller pårørende for at finde ud af, hvor den mulige smittekilde kunne være. Og Fødevarestyrelsen fandt i sidste uge salmonella i et parti frossent kyllingekebabkød fra Polen, og partiet blev trukket tilbage fra markedet. Yderligere analyser har vist, at det er den samme type salmonella, Salmonella Enteritidis, som har gjort 22 mennesker syge i Danmark i perioden maj til august 2023.
Det vurderes, at flere mennesker kan have været smittede, da ikke alle smittede går til lægen og bliver testet for salmonella.
”Efterforskningen af dette salmonellaudbrud har været omfattende – dels har der været et internationalt samarbejde med at sammenligne salmonellaprøver fra mennesker og fødevarer, og dels har vi i det danske fødevareberedskab interviewet patienter og optrevlet, hvor det kyllingekebabkød, de havde spist, kom fra. Vi har nu fundet en klar sammenhæng mellem salmonellatypen i kyllingekebabkødet og salmonellatypen i de danske tilfælde” siger epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller.
Spisesteders ansvar
De frosne kyllingekebabprodukter har fortrinsvis været solgt til restauranter.
”Generelt er det spisestedernes ansvar, at forbrugerne ikke bliver syge af maden, der bliver serveret. Salmonellabakterierne kan ikke overleve varmebehandling på over 75 grader” siger seniorforsker og forskningsgruppeleder ved DTU Fødevareinstituttet, Marianne Sandberg.
Fakta om salmonella
Infektion med salmonella giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger, og/eller feber. Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine. Rigeligt med væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger. Ved alvorlig diarrésygdom bør man søge læge.
Tiden, der går, fra man er smittet, til man får symptomer, varierer fra 6-72 timer.
Enhedschef Lene Mølsted Jensen fra Fødevarestyrelsen fortæller, at kyllingekebabkødet fra Polen var forstegt og beregnet til at blive yderligere varmebehandlet inden spisning.
"Det er derfor en vigtig læring for restauranter og kebabsteder, at man fremadrettet er opmærksomme på håndtering og gennemstegning af kyllingekebabkød for at undgå, at dette sker igen, siger hun.”
Fødevarestyrelsen vil i den kommende tid holde ekstra øje med, om andre partier af kyllingeprodukter fra Polen kan være forurenede med salmonella.