Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ældre kvinder skal testes for HPV

Alle kvinder, som er født før 1948, skal i 2017 gives et engangstilbud om test for HPV, og de kvinder, som får påvist HPV, skal tilbydes den samme opfølgning, som kvinder i alderen 50–64 får.

Sådan lyder et af de 16 initiativer i Kræftplan IV, som regeringen, Danske Regioner og KL med en ny aftale sætter i gang.

Aftaleparterne mener desuden, at der er behov for at øge deltagelsen i screeningsprogrammet, særligt for grupper med færre ressourcer, og derfor er aftaleparterne enige om en todelt proces, hvor Sundhedsstyrelsen udarbejder et grundlag i 2017, som regionerne anvender til at arbejde med at øge deltagelsen i 2018 og 2019.

Af aftalen fremgår det, at:

- Sundhedsstyrelsen i 2017 gennemfører et arbejde med at opdatere de faglige anbefalinger for livmoderhalskræftscreening, herunder et arbejde med at beskrive metoder til at øge deltagelsen i screeningsprogrammet med fokus på grupper med færre ressourcer. De faglige anbefalinger sendes i høring i efteråret 2017.

- Regionerne i januar 2017 drøfter med Sundhedsstyrelsen, hvordan engangstilbuddet om test for HPV til kvinder født før 1948 etableres.

- Regionerne og Sundhedsstyrelsen i januar 2017 drøfter, hvordan der følges op på engangstilbuddet om HPV-test. Taskforce for Patientforløb på Kræft- og Hjerte-området og Udvalg for Kræft orienteres om opfølgningen.

- På baggrund af Sundhedsstyrelsens arbejde med at beskrive, hvordan deltagelsen kan øges, gennemfører regionerne i 2018-2019 en række initiativer, som skal bidrage til at øge deltagelsen i screeningsprogrammet, særligt for grupper med færre ressourcer.

- Danske Regioner udarbejder en samlet afsluttende status på regionernes indsatser i forhold til at øge deltagelsen i screeningsprogrammet i 2020. Taskforce for Patientforløb på Kræft- og Hjerteområdet orienteres om denne status.

- Det er tidligere aftalt, at Danske Regioner primo 2017 udarbejder en status på anvendelsen af midlerne til øget kapacitet til udredning af kræft. Den fremadrettede opfølgning på initiativet indgår i den årlige status på Kræftplan IV.

Der er afsat 22 mio. kr. i 2017 til et engangstilbud om HPV-test til gruppen af kvinder, som er født før 1948. Herudover afsættes to mio. kr. i 2018-2019 til at øge deltagelsen i screeningsprogrammet hos særligt de ressourcesvage grupper. Desuden er der afsat en mio.kr. til Sundhedsstyrelsen i 2017 til opdatering af blandt andet de faglige anbefalinger.

Også fokus på de unge

Udover HPV-test af ældre kvinder retter Kræftplan IV også fokus mod de unge og den manglende tilslutning til HPV-vaccinen. Der igangsættes en nuanceret informationsindsats rettet mod både de unge og deres forældre.

Der igangsættes også en pilotafprøvning af HPV-vaccinationstilbud målrettet unge mænd, der er tiltrukket af mænd, idet de ikke er beskyttet mod HPV-virus via vaccinationstilbuddet til unge piger.

Sundhedsstyrelsen gennemfører begge indsatser i 2017-2018.

Der er afsat fem mio. kr. i perioden 2017-2018 til Sundhedsstyrelsens initiativer.

 Læs udmøntningsaftalen med beskrivelse af de 16 initiativer

Om aftalen

Aftalen skal understøtte de nationale målsætninger i den nye kræftplan og beskriver, hvordan de 2,2 mia. kr., der er sat af over de næste fire år, skal fordeles mellem regioner og kommuner, og hvem der har ansvar for hvert initiativ.

Med Kræftplan IV, som kaldes Patienternes Kræftplan, har regeringen sat sig det mål, at flere skal overleve kræft, og at kræftpatienterne skal opleve hurtige, sammenhængende og trygge forløb med plads til deres egne ønsker. 
De 16 initiativer er fordelt på fire indsatsområder;

- Patienten først og fremmest

- Forebyggelse målrettet børn, unge og særlige grupper

- Øget kvalitet og forbedret overlevelse

- Rettidig omhu

Indsatsområderne skal tilsammen sikre bedre sammenhæng og patientinddragelse og styrke forebyggelsen, behandlingen og opfølgningen af kræft.

Den nye aftale fastslår også, at der årligt kommer en status på, hvor langt man er kommet med initiativerne i Kræftplan IV.  

Om Kræftplan IV

Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti blev i Finanslovsaftalen for 2017 enige om at prioritere et yderligere løft af kræftområdet på ca. 1,5 mia. kr. i en ny Kræftplan IV. Løftet kommer udover allerede prioriterede midler til bl.a. øget kapacitet i kræftudredningen. 

Der bliver således samlet tilført ca. 2,2 mia. kr. i perioden 2017-2020 til en styrket kræftindsats. 

Kræftplan IV har tre nationale målsætninger: 

• At kræftoverlevelsen i Danmark i 2025 er på niveau med de bedste af vores nordiske nabolande 
• At der i 2030 er en røgfri generation af børn og unge 
• At 90 procent af alle kræftpatienter i 2020 oplever, at de har en patientansvarlig læge, der sikrer sammenhæng og tryghed i patientens forløb

Del artikler