”Vi skal samarbejde tæt, så vi kan undgå, at patienter kommer så sent på sygehuset, at forebyggende karkirurgisk behandling er for sent," siger Heino Knudsen.

Region Sjælland laver handleplan om benamputationer efter trist national placering

Dagens offentliggørelse af rapport om antallet af benamputationer i hele landet har fået Region Sjælland til at handle øjeblikkeligt på deres lidet ønskværdige topplacering.

En ny analyse fra Danske Regioner viser, at regionernes amputationsrate af hofte, lår, knæ og underben var ensartet i 2016. Men siden da er det gået skævt for ikke kun Region Midtjylland, men i endnu højere grad for Region Sjælland.

Fra 2016 bliver hyppigheden af amputationer gradvist mere forskellig frem til 2020-2021. I det meste af perioden var amputationsraten højest i Region Sjælland (70 amputationer per 100.000 personer per år eller højere). De nye tal viser, at Region Nordjylland har amputeret halvt så mange borgere som i Region Sjælland, hvis amputationstal omtrent stagnerer, mens der sker store forbedringer i flere regioner, fremgår det af rapporten. 

”Vi tager naturligvis undersøgelsen meget alvorligt og derfor har vi også allerede i dag handlet på den i vores forretningsudvalg, hvor vi har vedtaget en handleplan. Vi kan se, at vi har mulighed for at forebygge flere amputationer, når vi særligt sammenligner med Region Nordjylland og Region Hovedstaden,” siger regionsrådsformand Heino Knudsen (Soc.) i en pressemeddelelse fra Region Sjælland. 

Hvis man tæller i antal borgere og ikke antal amputationer, så har Region Sjælland i perioden fra 2016 - 2018 amputeret 58 borgere per 100.000 indbyggere mod 60 i perioden 2019 – 2021. Region Hovedstaden har i perioden fra 2016 - 2018 amputeret 43 borgere per 100.000 indbyggere mod 36 i perioden 2019 – 2021. Region Nordjylland har i perioden fra 2016 - 2018 amputeret 51 borgere per 100.000 indbyggere mod 29 i perioden 2019 – 2021.

”Vi vil både kigge grundigt ind i, hvordan vi kan lære af de to regioner (Hovedstaden + Nordjylland, red.) og samtidigt med vores handleplan sætte massiv fokus på endnu hurtigere faglig udvikling, forebyggelse og at få patienter i risikogrupper tidligere ind i tidligere behandlingsforløb,” siger Heino Knudsen.

Patienter i Region Sjælland, der vurderes at have gavn af forebyggende karkirurgi, bliver behandlet, enten på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, eller på sygehuse i Region Syddanmark eller Region Hovedstaden, som regionen samarbejder med om især akut og specialiseret karkirurgi, fremgår det af Region Sjællands hurtigt udsendte pressemeddelelse.  

Med handleplanen vedtaget af Forretningsudvalget lægges der op til et tæt samarbejde med kommunernes hjemmepleje, praktiserende læger og patientorganisationer. 

”Vi skal samarbejde tæt, så vi kan undgå, at patienter kommer så sent på sygehuset, at forebyggende karkirurgisk behandling er for sent. I de tilfælde kan en amputation af en tå, en fod, et underben eller et ben desværre være nødvendigt for at redde liv. De patienter skal vi have opsporet langt tidligere. Vi skal undgå, at alvorlig sygdom udvikler sig og på den måde minimere risikoen for benamputation,” siger Heino Knudsen.

Region Sjælland har flere rygere og flere diabetespatienter end i resten af landet. Rygning og diabetes er de vigtigste risiko-faktorer for åreforkalkningssygdom i benene, der i de tidlige faser viser sig som bensmerter ved aktivitet og langsomt helende fodsår, og som i værste fald senere kan føre til en amputation.

 

Relaterede artikleer

Tags: amputationssag

Like eller del denne artikel