Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nu kommer sundhedsreformen: Her er de første meldinger

Udskudt, udskudt, udskudt. Sådan har det i årevis lydt om den reform af sundhedsvæsenet, som sundhedsvæsenets parter har efterspurgt. Men nu kommer den. I dag klokken 17 vil regeringen præsentere reformen, som bl.a. forventes at indeholde en plan om nærhospitaler og et forbud mod salg af tobak og alkohol til unge.

Reformen præsenteres af sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc) på Rigshospitalet.

Sundhedsreformen har været på vej i årevis under skiftende regeringer. Der har manglet en plan for, hvordan behovet for behandling og pleje af det stigende antal af ældre i befolkningen skal løses og en plan for, hvordan patienter undgår at falde mellem to stole, når de overgår fra hospitalerne i sekunddærsektoren og til primærsektoren, som er de praktiserende læger, hjemmeplejen, plejehjem og kommunal rehabilitering.

Statsminister Mette Frederiksen (Soc) varslede en sundhedsreform ved Folketingets åbning i 2020, men den er blevet udskudt, primært på grund af corona. I juni sidste år præsenterede regeringen, Danske Regioner og KL dog en aftale om i 2022 at etablere en række sundhedsklynger omkring de 21 akutsygehuse i landet. Men den forkromede plan manglede. I statsminister Mette Frederiksens nytårstale for få måneder siden blev planen endda udskudt på ubestemt tid. Mette Frederiksen argumenterede i nytårstalen for, at tiden ikke er til at "gennemføre store forandringer i sundhedsvæsenet", når "vi står midt i en svær pandemi". 

Men nu er corona-epidemien på retur herhjemme. Og tankerne om bl.a. om sundhedsklynger og nærhospitaler forventes at blive konkretiseret i dag.

Fokus på forebyggelse

Magnus Heunicke har afsløret, at sundhedsreformen vil være et paradigmeskifte i politikken om forebyggelse. Allerede inden reformen præsenteres i eftermiddag, erfarer flere medier dele af udspillet, og hvad det paradigmeskifte kan handle om. Altinget kunne f.eks. fortælle for næsten to uger siden, at regeringen overvejede et forslag om, at børn og unge født i 2010 og senere aldrig skal kunne købe cigaretter eller anden form for tobak. TV 2 og Berlingske erfarer, at det forslag er en del af sundhedsreformen.

I dag er aldersgrænsen 16 år for køb af tobak, øl og vin. Men fremover skal 16- og 17-årige heller ikke kunne købe øl og vin, erfarer TV 2, Politiken og Berlingske.

Det vil flugte med, at Sundhedsstyrelsen i nye anbefalinger om alkoholforbrug skriver, at unge under 18 år helt skal lade være med at drikke alkohol.

Pengene

Ikke kun læger, patientforeninger og politikere har krævet en sundhedreform, det har også sundhedsøkonomer. Kommunernes stigende udgifter til sundhedsydelser går ud over kommunale serviceydelser som for eksempel skoler, børnehaver og ældretilbud, og blandt andre professor Jes Søgaard har slået til lyd for, at der er brug for en national plan, hvor det bliver politisk besluttet, hvilke sundhedsopgaver kommunerne skal løse, og hvad økonomien i det skal være.

Under en forespørgselsdebat i januar i år understregede Mette Frederiksen, at hun ikke mener, at man kan drive et godt offentlig sundhedvæsen uden viljen til at investere det, der skal til. Og antydede dermed, at det var hun villig til.

"Jeg tror dog ikke på, at man kan løse alle problemer med at tilføre flere penge. Jeg tror, at man kan vinde meget ved at komme af med meget af den omfattende bureakrati. Men vi kan ikke stå i en situation med stadig flere ældre og flere børn og påstå, at vi ikke skal bruge flere penge på sundhedsvæsenet. Hvis vi ikke vil dække det demografiske træk, er der reelt tale om besparelser," sagde hun.

 

Andre lækkede elementer:

  • Regeringen vil sikre de nødvendige ressourcer til regionerne, så den ekstraordinære indsats med at afvikle behandlingsefterslæbet på det planlagte, ikke-tidskritiske område ikke går ud over andre områder og aktiviteter på sundhedsområdet i 2022.
  • Regeringen vil nedsætte en kommission for robusthed i sundhedsvæsenet, som skal se nærmere på, hvordan personalemangel skal løses.
  • Regeringen vil over de kommende år investere op til fire milliarder kroner i bygninger og udstyr til 20 nærhospitaler fordelt i alle regioner.
  • Regeringen vil som en del af kvalitetsplanen for det nære sundhedsvæsen investere i at løfte de kommunale akutfunktioner, så det kommunale sundhedspersonale i højere grad kan varetage akut opstået sygdom, forværring af sygdom eller andre mere komplekse pleje- og behandlingsbehov.
  • Regeringen vil løfte den nære indsats til mennesker med kroniske sygdomme. Det skal ske gennem en national kvalitetsplan, der understøtter, at flere lever et godt og langt liv med en kronisk sygdom, og at kvaliteten følger med, når en større del af indsatsen skal foregå i kommunerne fremfor på sygehuset.

 

 

Kommentarer på Twitter

 

Tags: sundhedsreform

Del artikler