Den ophedede debat om coronavaccination kommer med en pris. Vi ser allerede nu globalt de første tegn på, at tilslutningen til børnevaccinationsprogrammer er aftagende.

Ophedet debat om covid-vacciner kommer med en pris

Christian Heebøll-Nielsen er farmaceut og har erfaring fra både undervisning og forskning på universitetet og fra en karriere indenfor markedsføring i både healthcare industrien og på reklamebureauer.

Lige nu hjælper han med at få coronavaccineret danskerne.

Han er 48 år gammel og gift med Annette, der er intensivsygeplejerske.

CORONABLOGGEN. Massevaccinationen i Danmark er ved at være slut. Medarbejderne på vaccinecentrene får nok ikke forlænget deres kontrakter, der udløber 31. marts. Men den ophedede debat om coronavaccination kommer med en pris. Vi ser allerede nu globalt de første tegn på, at tilslutningen til børnevaccinationsprogrammer er aftagende, skriver Christian Heibøll-Nielsen. 

I dag skal det mest handle om vacciner. For den danske vaccineindsats har ubetinget været en succes, hvor mere end 4 millioner 756 tusinde har fået mindst 2 stik svarende til 80,9 procent af befolkningen.

Det placerer os ganske højt også globalt, hvor kun få lande har været mere effektive. Og nu er det snart slut. Medarbejderne på vaccinecentrene får formentlig ikke forlænget deres kontrakter, der udløber 31. marts. Der er sandt for dyden heller ikke travlt længere. Der er ganske vist stadig en million, der ikke har fået det tredje stik, men med coronapasset i skraldespanden er lysten aftaget voldsomt.

Samtidig har vi aflyst at rulle fjerde stik ud til flere end dem, der allerede er inviteret, ligesom vi ikke tilbyder unge under 18 år et tredje stik. Børnene anbefales stadig lunket at blive vaccineret, men også her er gassen gået af ballonen. Ikke mindst som følge af den udbredte smitte blandt børnene i særligt januar måned. B.T. har i øvrigt de sidste dage afdækket et interessant forløb med voldsom uenighed mellem Sundhedsstyrelsen og en del af den ekspertgruppe, der rådgav styrelsen omkring vaccination af børn. Bag kulisserne har begejstringen for at vaccinere især de 5 til 11-årige været til at overskue.

Danmark står da også ret alene med denne anbefaling. De fleste andre lande har valgt en noget mere forsigtig tilgang.

#pureblood

Denne blog skal ikke dykke nærmere ned i uenigheder, som vi dog tidligere har været omkring. Den aktive bruger af sociale medier vil dog ikke kunne undgå at have bemærket, at debatten om vacciner til tider har været ganske ophidset. Bevæger man sig ud på Twitter (tænk dig godt om, inden du vover), vil man her kunne møde det interessante hashtag #pureblood, som også indgår i mange brugeres profiltekst. En pureblood er, må man forstå, en, der har fravalgt vaccinen. Eller rettere, en, der ikke har fået forurenet sit blod af dette genetiske eksperiment. For jeg tør godt love, at de fleste har fået deres børnevaccinationer og også modtager vacciner, når de rejser til de varme lande, eller hvor det ellers måtte være påkrævet. 

Denne ophedede debat kommer med en pris. Vi ser allerede nu globalt de første tegn på, at tilslutningen til netop børnevaccinationsprogrammer er aftagende - det fremgår af analyse i tidsskriftet British Medical Journal. Det er bekymrende, men måske ikke så overraskende. Faktisk vil mange, når man spørger dem, ikke være klar over, at man faktisk kan dø af at få mæslinger.

I takt med, at vi i mange år stort set har undgået børnesygdomme, er kendskabet til dem også svundet ind. Men også tilslutningen til f.eks. MMR-vaccinen kan være truet. Jeg er sikker på, at de danske myndigheder er sig helt bevidste om denne trussel. Og det må være en ganske svær virkelighed at navigere i. Det gør det også så meget mere bemærkelsesværdigt, når de danske myndigheder stadig fastholder deres anbefaling af vacciner til børn.

Østrig kan betale høj pris

I denne uge er mange danskere draget af sted på skiferie. Østrig er som sædvanligt en populær destination. Netop Østrig har jo indført meget vidtgående tiltag for at få vaccineret alle. Her vil man fra marts simpelthen kunne få en bøde, hvis man ikke er vaccineret. Det må stå lysende klart, at sådanne tiltag ikke øger begejstringen for andre vacciner. Østrig kan dermed ende med at betale en høj pris. Det vil helt sikkert være noget, forskere vil følge intenst med i i de kommende år.

I Danmark har vi kun set små tilløb til udskamning af de uvaccinerede, selvom de dog har været der, som også forskere har advaret imod. Coronapasset er ofte blevet beskyldt for at bidrage til spliden, selvom det jo reelt kunne have været konstrueret meget værre for de uvaccinerede. I andre lande har vi set, hvordan alting har lukket sig, hvis man ikke var færdigvaccineret, uanset hvad en test måtte vise.

Skulle man komme med en anbefaling til de danske myndigheder, skulle det være at skrue op for informationen om især børnesygdomme, men også om andre sygdomme, vi vaccinerer imod. F.eks. livmoderhalskræft. Og kombinere det med information om, hvad vacciner er for en størrelse, hvordan de virker, og hvorfor de er sikre, og vi kan stole på dem. Og helst inden vi ser en eventuel dalende tilslutning. Derudover bør man også gøre sig nogle grundige tanker om, hvilke krav vi vil stille til de fremtidige vacciner, som vi var omkring i sidste uge. Både regulatorisk og også etisk og sundhedsmæssigt.

I denne sæson gik vi jo i øvrigt lidt længere, end vi plejer, med anbefalinger af vaccination mod influenza, hvor også børnene pludselig skulle være med. Det skyldtes den fra myndighederne formulerede frygt for en skræmmende dobbelt epidemi. Altså både corona og influenza. Nogle af os sagde ganske vist, at frygten for en influenzaepidemi var helt på månen. Og sådan er det da også gået. Vi ligger langt under, hvad man plejer at se af influenzatilfælde, som man kan se på grafen her fra SSI.


Hvordan kan det så være? Her har mange peget på, at vi gennem vores ændrede adfærd med brug af mundbind og håndsprit aktivt begrænser udbredelsen.

Det er dog formentlig en lovlig nationalromantisk udlægning af virkeligheden. Sandheden er nærmere, at vi i Danmark ikke har den store indflydelse på, hvor hård en epidemi bliver. Det er nemlig sådan, at influenzaepidemier altid har deres udspring i det sydøstlige Asien. Og det er dermed mere sandsynligt, at det er de restriktioner, man har indført i disse lande, og i øvrigt den voldsomme begrænsning i rejseaktivitet, der har æren for den fraværende influenza. Og det har faktisk været en stor overraskelse for forskerne. For vi har aldrig set noget lignende før. Og det kan på den måde ende med at give os nye værktøjer og muligheder til at forhindre fremtidige influenzaepidemier.Nyeste tal og nyheder om corona:

Tags: corona, coronablog

Like eller del denne artikel