Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

1.000 læger underskrev støtte-erklæring for sygeplejerskerne

Underskrifter fra mere end 1.000 læger, der støtter sygeplejerskernes kamp for ligeløn og bedre arbejdsvilkår i sundhedsvæsenet, blev afleveret 1. december til regionernes forhandler Anders Kühnau og Dansk Sygeplejeråds kredsformand i Region Midtjylland, Anja Laursen.

"Vi læger har ikke været gode nok til at bakke op om sygeplejerskerne i deres kamp, selv om den også er vores kamp. Det forsøger vi at råde bod på nu."

Sådan lyder det fra overlæge og adjungeret professor på Syddansk Universitet Ulrich Fredberg, som også er medlem af regionsrådet i Midtjylland for Venstre. Han er en af tre initiativtagere til en underskriftindsamling for læger, som skal vise, at læger støtter sygeplejerskerne i deres kamp for bedre løn og bedre arbejdsmiljø.

De to øvrige initiativtagere er lægerne Frank Mortensen og Thøger P. Krogh. Frank Mortensen er praktiserende læge i Silkeborg, og Thøger P. Krogh leder et sportscenter i Hjørring.

Målet var 1.000 underskrifter på 40 dage. Der blev afleveret mere end 1.200 underskrifter, da nogle underskrifter ved gennemgang ikke var fra læger.

De tre læger skriver i en pressemeddelelse: 

"Det er veldokumenteret, at gode arbejdsmiljøer forbedrer rekruttering og fastholdelse, men de gode arbejdsmiljøer forbedrer også produktionen, udviklingen og reducerer komplikationer, fejl og dødelighed. Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har derfor været en katastrofe for sundhedsvæsenet og patienterne. Det voksende problem blandt sygeplejerskerne og andre kvindefag i sundhedsvæsenet har slet ikke fået den opmærksomhed, der var nødvendig, og den arrogante håndtering fra forhandlerne  risikerer at give store problemer for sundhedsvæsenet i de kommende år, hvor sundhedsvæsenet står over for generationens største sundhedskrise.

Vi kræver, at der snarest genskabes et arbejdsmiljø, hvor medarbejderne fløjter på vej til arbejde, så rekruttering og mulighed for fastholdelse af medarbejdere forbedres, så tilliden til øverste ledelse genskabes, så mulighederne for at overpræstere øges, så kvaliteten og overlevelse forbedres og uhensigtsmæssige forløb minimeres – og begrebet kvindeløn afskaffes for alle personalegrupper.

Vi kræver derfor, at der hurtigst muligt etableres nye forhandlinger med nye forhandlere, der er langt mere lydhøre, imødekommende, respektfulde, og som har en langt mere anerkendende tilgang, så den gordiske knude kan løsnes, og sundhedsvæsenet bringes på fode igen."

 

Relateret artikel

Del artikler