"Sygeplejerskernes kamp handler ikke kun om løn, men måske i højere grad også om bedre arbejdsmiljø, for det er på grund af dårligt arbejdsmiljø, at sygeplejersker forlader faget. Og bedre arbejdsmiljø er en fælles kamp for alle ansatte i sundhedsvæsenet," siger Ulrich Fredberg.

Læger samler underskrifter: Sygeplejerskernes kamp er vores kamp

"Vi læger har ikke været gode nok til at bakke op om sygeplejerskerne i deres kamp, selv om den også er vores kamp. Det forsøger vi at råde bod på nu."

Sådan lyder det fra overlæge og adjungeret professor på Syddansk Universitet Ulrich Fredberg, som også er medlem af regionsrådet i Midtjylland for Venstre. Han er en af tre initiativtagere til en underskriftindsamling for læger, som skal vise, at læger støtter sygeplejerskerne i deres kamp for bedre løn og bedre arbejdsmiljø.

"Lægerne har nok ikke været gode nok til at støtte sygeplejerskerne, bl.a. fordi man har tænkt, at det handlede om løn, og overlæger har ikke brug for at kæmpe for bedre løn. Men sygeplejerskernes kamp handler ikke kun om løn, men måske i højere grad også om bedre arbejdsmiljø, for det er på grund af dårligt arbejdsmiljø, at sygeplejersker forlader faget. Og bedre arbejdsmiljø er en fælles kamp for alle ansatte i sundhedsvæsenet. Lægerne får også dårligere og dårligere arbejdsmiljø med travlhed, registreringer og mindre tid til patienterne," siger Ulrich Fredberg.

De to øvrige initiativtagere er lægerne Frank Mortensen og Thøger P. Krogh. Frank Mortensen er praktiserende læge i Silkeborg, og Thøger P. Krogh leder et sportscenter i Hjørring.

Underskriftsindsamlingen begyndte mandag, og Ulrich Fredberg fortæller, at håbet er at indsamle 1.000 underskrifter inden 1. december. I skrivende stund er der 350 læger, som har skrevet under på indsamlingssiden, hvor der står:

"Som læge oplever jeg sygeplejerskerne gå forrest, når hverdagene kun knap hænger sammen, fordi de overpræsterer og viser velvilje. Sygeplejersker, der stiller op til lange overarbejdsdage og akutte ekstra vagter. Sygeplejersker, der igen og igen forventes at løbe lidt hurtigere, så stadig nye registreringer og kontrolkrav kan opfyldes, og så hverdagene kan hænge sammen for os alle. For os alle! Sygeplejerskerne kæmper også vores – og patienternes - kamp. Derfor skriver jeg som læge under."

Det bliver verificeret, at det rent faktisk er læger, der har underskrevet.

1. december afleveres underskrifterne så til Dansk Sygeplejeråd og regionernes forhandlere.

"Sygeplerskerne er blevet virkelig dårligt behandlet af regionernes forhandlere. Og bagefter får sygeplejerskerne så at vide her i Region Midtjylland, at de er skyld i de stigende ventelister. Det mangler indsigt. Ikke underligt, at mange sygeplejsker er utilfredse og ikke vil tage ekstravagter," siger Ulrich Fredberg.

Frank Mortensen, Thøger P. Krogh og Ulrich Fredberg har også fået tilladelse til indsamling af penge til sygeplejerskerne og overvejer at gøre brug af tilladelsen næste år, hvis sygeplejerskernes kamp fortsætter. Det vil i så fald ikke være Dansk Sygeplejeråd, som skal modtage pengene, men de strejkende sygeplejersker. 

Like eller del denne artikel