Sundhedspolitisk Tidsskrift

De praktiserende læger skal hjælpe med covid-vaccination i hele landet

Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har indgået en rammeaftale, som åbner for, at både børn og voksne kan blive vaccineret mod covid-19 hos praktiserende læger i hele landet.

Det sker som følge af, at der i øjeblikket skrues voldsomt op for den danske vaccinationsindsats, så flere danskere hurtigt kan modtage både 1., 2., og 3. stik.

De praktiserende læger i alle regioner forventes at gå i gang med at vaccinere i løbet af næste uge.

Allerede i fredags blev der i Region Hovedstaden indgået en aftale med PLO om vaccination mod covid-19 i almen praksis, og tilsvarende aftaler ventes indgået i de øvrige regioner inden udgangen af i dag. Aftalen er faldet på plads i Region Syddanmark.

"Vi inddrager de praktiserende læger i covid-19 vaccinationen i hele landet for at udnytte den tilgængelige vaccinationskapacitet i vores samfund bedst muligt. Målet er at skabe et værdifuldt supplement til vaccination i de regionale vaccinationscentre, så vi kan få ventetider på vaccination ned og skabe en ekstra indgang til vaccination for både børnefamilien og voksne, der skal have 1., 2. eller 3. stik," siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

De praktiserende læger har længe ikke forstået, hvorfor de ikke er en større del af vaccinationsindsatsen. Formand for De Praktiserende Lægers Organisation Jørgen Skadborg har tidligere bl.a. foreslået, at den bil, som henter blodprøver hos landets praktiserende læger, medbringer en ampul per læge med seks doser. På den baggrund har PLO regnet sig frem til, at de praktiserende læger vil kunne give 100.000 vaccinationer om ugen.

Men så sent som i onsdags i sidste uge sagde direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at almen praksis ikke egner sig til massevaccination mod covid-19. Han opfordrede i stedet de praktiserende læger til at tage aftenvagter i vaccinationscentrene. 

Men nu har Brostrøm åbenbart ombestemt sig. I en pressemeddelse siger han:

"Vi har brug for alle kræfter for at sikre tempo i vaccinationsindsatsen. De praktiserende læger og deres personale er vant til opgaven med bl.a. børnevaccinationsprogrammet, og mange stoler på den rådgivning, de får fra deres læge. Det er derfor glædeligt, at vi nu får mulighed for at inddrage de praktiserende læger meget mere aktivt i vaccinationsopgaven. Det forpligter alle parter, og jeg håber, at alle landets praktiserende læger går meget aktivt ind i opgaven."

Ordningen omfatter alle patienter over fem år, der skal have 1., 2. eller 3. stik. I Region Sjælland omfatter aftalen dog alene de 5-15-årige.

Det er frivilligt for den enkelte praktiserende læge, om vedkommende vil deltage. Man vælger selv, hvilken af de vaccinerende læger man vil vaccineres hos – det behøver ikke være hos patientens egen læge.

Alle fem regioner arbejder på at gøre en oversigt tilgængelig på deres hjemmesider over, hvilke praktiserende læger i regionen, der tilbyder vaccination mod covid-19, ligesom parterne opfordrer alle praktiserende læger til at sørge for, at det fremgår af klinikkens hjemmesider, om der tilbydes vaccination mod covid-19 og til hvilke grupper, der gives vaccination.

Det opfordres derfor til, at borgere holder sig orienteret på regionens hjemmeside, hvor der vil blive lagt information ud om tilbuddet og hvilke praksis, der deltager.

"Det er en glæde for mig, at vi i almen praksis kan bidrage til at få vaccineret så mange som muligt så hurtigt som muligt. Praktiserende læger og vores personale har i forvejen stor erfaring med at vaccinere børn og ældre i et trygt og nært tilbud, f.eks. i børnevaccinationsprogrammet og mod influenza," siger Formand for Praktiserende Lægers Organisation, Jørgen Skadborg.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel