Sundhedspolitisk Tidsskrift

Praktiserende læger skal hjælpe med vaccination mod covid-19 i Region Hovedstaden

Fra næste uge vil praktiserende læger hjælpe med at vaccinere borgere over 12 år i Region Hovedstaden mod covid-19. Det har Region Hovedstaden og PLO-Hovedstaden indgået aftale om for at sætte tempo på vaccinationerne.

"Vi har brug for alle gode kræfter for at få så mange vaccineret og så hurtigt som muligt. Derfor er jeg meget glad for, at de praktiserende læger nu vil træde til og hjælpe, ligesom vi også har indgået en aftale med to private virksomheder, Copenhagen Medical og Practio,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (Soc) i en pressemeddelelse.

Ordningen omfatter alle patienter over 12 år, der skal have 1., 2. eller 3. stik, og det er frivilligt for den enkelte praktiserende læge, om vedkommende vil deltage. Man vælger selv, hvilken praktiserende læge man bliver vaccineret hos – det behøver ikke være patientens egen læge. Parterne opfordrer de praktiserende læger i regionen til at opdatere deres hjemmesider, så det fremgår, om de tilbyder vaccination mod covid-19.

Formanden for PLO-Hovedstaden, Peder Reistad, ser store perspektiver i aftalen.

”Det er meget naturligt for praktiserende læger at hjælpe med at løse vaccinationsopgaven. Vi vaccinerer i forvejen vores patienter mod f.eks. influenza, ligesom det er egen læge, der vaccinerer børn mod mæslinger, skoldkopper og andre børnesygdomme. Så det vil være naturligt for mange borgere at gå til almen praksis for at blive vaccineret, og vores klinikker er spredt ud over hele regionen, så vi kan tilbyde vaccination tæt på den enkelte borger,” siger Peder Reistad.

Udover at der nu åbnes for, at praktiserende læger i Region Hovedstaden kan vaccinere patienter i deres praksis, har regionen og PLO-Hovedstaden aftalt, at praktiserende læger og deres personale også kan medvirke til at vaccinere borgere på bosteder og plejecentre.

De praktiserende læger har længe ikke forstået, hvorfor de ikke er en større del af vaccinationsindsatsen. Formand for De Praktiserende Lægers Organisation Jørgen Skadborg har bl.a. foreslået, at den bil, som henter blodprøver hos landets praktiserende læger, medbringer en ampul per læge med seks doser. På den baggrund har PLO regnet sig frem til, at de praktiserende læger vil kunne give 100.000 vaccinationer om ugen.

Men så sent som i onsdags sagde direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at almen praksis ikke egner sig til massevaccination mod covid-19. Han opfordrede i stedet de praktiserende læger til at tage aftenvagter i vaccinationscentrene. 

Men det vil ikke gøre nogen stor forskel, lød det efterfølgende Jørgen Skadborg.

"Det vil have en relativt begrænset virkning på indsatsen med at massevaccinere. Det skal måles op imod den enorme indsats, vi kunne lave i almen praksis ved at vaccinere," sagde han til DR.

 

 

 

Like eller del denne artikel