Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Skepsis mod corona har bragt querdenker-bevægelsen sammen


Christian Heebøll-Nielsen er farmaceut og har erfaring fra både undervisning og forskning på universitetet og fra en karriere indenfor markedsføring i både healthcare industrien og på reklamebureauer.

Han er 48 år gammel og gift med Annette, der er intensivsygeplejerske.

CORONABLOGGEN. Skepsis mod corona har bragt en række konspirationsteoretikere og såkaldte "querdenkers" sammen. En af dem er den 50-årige tyske advokat Reiner Füllmich, som har stiftet en decideret bevægelse, som trods manglen på enhver form for videnskabelig substans har reel opbakning i Tyskland, skriver Christian Heibøll-Nielsen.

Denne coronatid er leveringsdygtig i vilde historier. Frederik Kulager har f.eks. for Zetland skrevet historien om, hvordan det var en mystisk mand i København, som antændte en af tidens største konspirationsteorier i verden. Du ved, den om microchippen i vaccinerne. Jeg kan varmt anbefale at læse artiklen.

I dag skal det handle om lidt af det samme. Selvom det ikke helt yder retfærdighed at tale om konspirationer. I Tyskland har de et navn for det: Quer-denken. Et begreb, der vanskeligt lader sig oversætte, og som - selvom det er fristende - absolut ikke må forveksles med queer-theory. Det er noget helt andet. Quer er det tyske ord for på tværs. Men som sådan henviser ordet til at tænke uden for boksen. Fritænkning.

Fælles for querdenker-bevægelsen er en følelse af fremmedgjorthed. Overfor det politiske system, statens institutioner, og især over for offentlige medier. Man føler sig løjet for, at ting skjules, og har ofte en tro på den store sammensværgelse. Lyder det bekendt? Af populære eksempler, der ofte fremhæves i queerkredse kan vi nævne 9/11 – hvorfor styrtede tårnene? – new world order teorien – den, der beskriver, hvordan en lille international elite i virkeligheden styrer verden (den, du skal tænke på, lige så snart nogen bringer Bilderberggruppen op) – og i øvrigt en lang række andre kendte konspirationsteorier.

Advokaten Reiner Füllmich

Særligt for Tyskland, som vi har hovedfokus på i dag, er også, at en række querdenker-teorier har tilknytning til Rusland. En sådan kunne f.eks. være, at det er NATO, der driver eskalationen af konflikten i Ukraine for at fremprovokere en krig med Rusland. Eller at det var NATO/Ukraine, der skød Malaysian Airlines MH17 ned. Igen for at fremprovokere konflikt. Som querdenker behøver man dog absolut ikke abonnere på alle konspirationer. Men fælles for de fleste er, at man ikke holder sig til en.

På det seneste har særligt én ting bragt querbevægelsen sammen. Skepsis mod corona. Og især mod de forhadte restriktioner, som staten har indført for at inddæmme smitten. En central aktør her er den 50-årige tyske advokat Reiner Füllmich. På støttesider fremhæves ofte hans bedrifter, hvor han angiveligt skulle have vundet sager mod både Deutsche Bank og Volkswagen. Altså et narrativ, der spiller fint op til bevægelsens skepsis mod institutioner. Det har ikke for mig været muligt at få bekræftet, at han faktisk nogensinde har vundet sådanne sager. Tværtimod er det eneste, jeg har fundet, at han har tabt en sag mod Deutsche Bank – hvor han i øvrigt selv tidligere har været ansat. I sagen, han tabte, optrådte han i øvrigt efterfølgende helt tro mod querdenker-bevægelsens idealer med mistanker om korrupte dommere og sammensværgelser. Men hvis nogen læsere ved mere, vil vi med kyshånd tage imod information.

Reiner Füllmich har stiftet bevægelsen med det tyske navn Stiftung Corona Ausschuss – eller på engelsk the Corona Committee. Füllmich har især anvendt videoer, hvor han interviewer andre coronaskeptikere. Videoer, der også i stigende grad deles i Danmark. Faktisk er der et sjovt link til Danmark. En af dem, der ofte optræder på videoerne, er faktisk dansk. Ole Dammegård hedder han. Han har i mere end 30 år været stærkt optaget af mordet på Oluf Palme, som han mener at have klargjort i virkeligheden er en international konspiration. Ole Dammegård har i øvrigt en hvis tilknytning til partiet JFK21 og til den danske Facebookgruppe Fritænkning – vel en reel oversættelse af querdenken.

Og faktisk er videoer gerne den første vej ind i querdenker-bevægelsen. I en fremragende tysk udsendelse om bevægelsen fortæller en medvirkende f.eks., hvordan hendes rejse startede med et ønske om selv at kunne gøre noget for at undgå covid-19. Det førte til en fittnesscoach, der promoverede vitaminer som det vigtigste våben. Og herfra gik rejsen videre til mere og mere coronaskeptiske sider, og hun var fanget ind. Det er tankevækkende, at det hele kan starte så uskyldigt: Med en tro på vitamin-D.

Füllmich har siden taget det hele et skridt videre og har indledt retssager mod en række regeringer verden over – af tilhængere refereret til som Nürnberg 2.0. En tvetydig henvisning til dels Nürnberg kodekset, der sætter regler for medicinske eksperimenter, dels selvfølgelig retssagen efter anden verdenskrig. Når disse søgsmål afvises, som det blandt andet er sket i Canada, bekræfter det blot bevægelsens mistro til det politiske system. Medsagsøger i Canada var i øvrigt en anden kendt konspirationsteoretiker, nemlig 67-årige Robert F. Kennedy Jr. - nevø til præsident Robert F. Kennedy. 

Påstande uden videnskabelig substans

Lad os tage et kig nærmere på bevægelsens synspunkter. Først og fremmest afvises det, at corona er farligt. Den ligger generelt på niveau med influenza. En af grundene til det er, at mange i forvejen har immunitet imod sygdommen. Et af gruppens vigtigste argumenter er, at PCR-test er svindel. Og man har især kastet sig over den tyske virolog Christian Drosten, som var en af drivkræfterne bag at få PCR testen tilpasset covid. De fleste positive PCR test er i virkeligheden falsk positive, og massetest gør derfor meget mere skade end gavn. I øvrigt gør PCR det muligt at lave en genanalyse af borgeren uden samtykke. Derudover harcelerer bevægelsen især over de indførte restriktioner. Masker især kan gøre mere skade end gavn og forårsage en mængde andre sygdomme. Sidst men ikke mindst har man stærke holdninger til vaccinerne. Vaccinerne er, må man forstå, et genteknologisk masseeksperiment.

Det vil gå for vidt i denne blog at imødegå gruppens synspunkter 1 for 1. Men de savner enhver form for videnskabelig substans. Men du vil møde dem derude. Og du vil blive bedt om at forholde dig til dem og blive afkrævet svar. Det er en af farerne. Som ikke-fagperson kommer man hurtigt til kort.

I Tyskland har gruppen en reel opbakning. Og måske overraskende nok mest fra vælgere, der stemmer grønt, liberalt eller Alternative für Deutschland (AfD). Hvad angår de sidste, er der også et skræmmende overlap mellem querdenkers og den såkaldte Reichsbürger bevægelse. Altså ultra højrefløj. Og en af de ting, som vi ofte genfinder i sådanne bevægelser, er da også antisemitismen. Lige fra troen på George Soros (ungarsk jødisk forretningsmand) som manden bag alt ondt til den mere dagligdags racisme. Og så er vi tilbage til det russiske link. For de kendte russiske propagandakanaler, her tænker jeg især på RT, deler flittigt information om bevægelsen. For alt, hvad der kan slå splid, er i Putins interesse. At det så virker morsomt i en tid, hvor Rusland har svært ved at komme op på mere end godt 35 procent vaccinationsdækning, er en anden sag. Men konspirationsteori er jo også et gammelt russisk speciale. 

Så har alt dette overhovedet relevans herhjemme i Danmark? Givet er det, at der slet ikke er samme grobund for sådanne synspunkter, som der er i Tyskland. Men mange af de enkelte synspunkter hos Corona Ausschuss vil du alligevel møde igen og igen: At vi ikke kan stole på pcr-testen. At masker ikke virker, eller ligefrem er farlige. At vaccination er et stort, ufrivilligt eksperiment. Og så videre. Vi er altså ikke immune over for sådanne påstande. Hvorvidt sådanne synspunkter kan være med til at forklare, hvorfor der stadig mangler så mange i forhold til at blive vaccinerede, er så en anden sag. Men hvis det er medvirkende årsag, så tror jeg godt, man kan spare indsatsen for at få de sidste med. Så er der andre indsatser, der vil have større værdi.

 

 

Nyeste tal og nyheder om corona:

Tags: corona, coronablog

Del artikler