Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Scleroseforeningen: 2.500 sclerosepatienter skal først i køen til booster-stik

Omkring 2.500 patienter med multipel sclerose er i behandling med anti CD20-antistofbehandling, og de bør ifølge Scleroseforeningen komme helt frem i køen til en tredjedosis coronavaccine sammen med andre tilsvarende udsatte grupper, mener Scleroseforeningen.

Meldingen kommer efter at et nyt studie viser markant nedsat effekt af vaccinen hos denne gruppe patienter. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke meldte for nylig ud, at man er ved at være klar til at tage fat på en tredje vaccine runde i bekæmpelsen af covid-19, og siden da og siden, at et studie fra Sydvestjysk Sygehus har vist, at kun hver ottende patienter i den immunsupprimerende behandlingstype danner antistoffer ved første vaccinestik, og at kun hver tredje gør det ved andet stik, har Scleroseforeningen været i dialog med Sundhedsstyrelsen om at prioritere denne gruppe patienter i deres planlægning. 

Styrelsen forventes at melde en plan ud meget snart.

Foreningen bakker desuden op om en henvendelse med samme budskab, som Dansk Multipel Sclerosegruppe, Dansk Selskab for Forskning i Multipel Sclerose og Dansk Neurologisk selskab har skrevet til Sundhedsstyrelsen på baggrund af det nye studie. 

”Det er frustrerende, at flere med sclerose i de her behandlinger stadig ikke kan føle, at de er lige så godt beskyttet mod at blive smittet og syg med coronavirus. De har ventet i nu halvandet år, og det er kun rimeligt, at de får tilbuddet så tidligt som muligt. De har ret til at være lige så godt beskyttet,” siger patientforeningens direktør Klaus Høm i en artikel på foreningens hjemmeside

Her siger han også, at han har en klar forventning om, at sundhedsmyndighederne prioriterer, at de som har størst brug for et tredje stik, får det først. 

“Her gælder det i højeste grad de ca. 2.500 med sclerose, som lige nu kan være mindre beskyttet end os andre, fordi de får en særlig slags medicin. Vi gør, hvad vi kan, for at myndighederne prioriterer dem,” siger Klaus Høm.

Professor Finn Sellebjerg ved Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, er enig i, at der vil være ræson i at prioritere patienter i anti CD20-antistofbehandling.

“Det vil give god mening. Det nye studie bekræfter, hvad vi ellers ved om effekten af vaccinerne hos anti-CD20-behandlede patienter. Så det lyder rigtig fornuftigt,” siger professor Finn Sellebjerg.  

 

Relaterede artikler

Del artikler