Magnus Heunicke.

Alle corona-restriktioner ophører 10. september - covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom

Fra 10. september er det slut med alle restriktioner. Det er slut med at skulle vise coronapas og med automatiske nedlukninger af sogne og kommuner. Den nuværende kategorisering af covid-19 som en samfundskritisk sygdom ophører. 

"Regeringen har besluttet ikke at forlænge denne kategorisering. Det skyldes dels den store vaccinationstilslutning, dels den stærke epidemikontrol," hedder det i en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet.

Beslutningen kommer under en time før, at de blå partier ville stille forslag i Folketingets Epidemiudvalg om at ophæve kategoriseringen af covid-19 som samfundskritisk sygdom.

Beslutningen er en milepæl i den halvandet år lange håndtering af epidemien i Danmark. Covid-19 skal nu betragtes anderledes af myndighederne og ikke længere som en sygdom, som kan lægge sundhedsvæsenet ned. Over 70 procent af alle danskere er fuldt vaccinerede, og antallet af indlagte har længe været lavt og stabilt. 

Det er en bekendtgørelse fra sundhedsminister Magnus Heunicke, der har defineret covid-19 som samfundskritisk, og som har givet myndighederne specielle beføjelser i håndteringen af covid-19 - som for eksempel forsamlingsforbud, krav om coronapas og krav om mundbind. Bekendtgørelsen udløber 10. september, og man skulle derfor fra politisk side have valgt at forlænge den for at opretholde beføjelser til restriktioner og sognenedlukninger. Beslutningen om ikke at forlænge den er truffet efter inddragelse af den faglige referencegruppe, Epidemikommissionen og sundhedsmyndighederne.

"Epidemien er under kontrol, og vi har rekordhøje vaccinationstal. Derfor kan vi 10. september droppe nogle af de særregler, vi har været nødt til at indføre i kampen mod covid-19. Regeringen har lovet ikke at holde på tiltagene længere, end det var nødvendigt, og der er vi nu," siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Heunicke lader dog en mulighed stå åben over for, at det igen kan blive nødvendigt at opgradere covid-19.

"Selvom vi lige nu står et godt sted, så er vi ikke ude af epidemien. Og regeringen vil ikke tøve med hurtigt at sætte ind, hvis pandemien igen truer vigtige funktioner i vores samfund," siger han.

Magnus Heunicke skriver på Twitter, at han rent personligt har arbejdet frem mod denne dag, hvor de kunne komme med den melding.

"Det hårde arbejde er ikke forbi, og et blik ud i verden viser, hvorfor vi fortsat skal være på vagt. Hvis der sker pludselige, alvorlige udviklinger, fremkommer nye varianter eller andet, der truer epidemikontrollen i Danmark, vil vi ikke tøve med at sætte ind igen. Men epidemilovens særregler skal ikke være den nye normal i samfundet. Vi har fra starten af epidemien været dybt afhængige af dels befolkningens opbakning til indsats og restriktioner, dels Folketingets opbakning til at tage de redskaber i brug, der har været nødvendige. Det er lige så vigtigt, at vi er parate til at fralægge os redskaberne, når de ikke længere er nødvendige at bruge. Og der er vi nu," skriver han.

Testkapaciteten nedskaleres yderligere

I takt med, at flere danskere er blevet vaccineret, og at coronapasset ikke længere skal bruges, falder behovet for PCR- og hurtigtest. Derfor har Styrelsen for Forsyningssikkerhed orienteret regionerne og de private udbydere om, at testkapaciteten nu nedjusteres yderligere.

Det betyder, at de private udbyderes hurtigteststeder lukker senest den 9. oktober. Fra den 13. september 2021 nedjusteres hurtigtestkapaciteten fra 200.000 til 100.000 daglige test, og fra den 1. september 2021 nedskaleres kapaciteten for PCR-test fra 170.000 til 100.000 daglige test.

Ændringerne betyder, at nogle vil få længere til teststederne, og ikke alle vil have maksimalt 20 kilometer til nærmeste teststed.

Det er planen, at udvalgte PCR-teststeder fra oktober 2021 kan tilbyde hurtigtest i nødstilfælde, hvor det er afgørende, at borgeren får et hurtigt svar. Dette projekt testes i september – før hurtigtestene udfases – og forventes at være i drift i oktober.

Adresser og åbningstider for testcentrene opdateres løbende på coronasmitte.dk.

 
 
Kommentarer på Twitter

 

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel