”Det gør et stort indtryk på mig, at så mange medlemmer af Yngre Læger har eller fortsat døjer med følgevirkninger af en sygdom, som mange har pådraget som følge af deres arbejde,” siger formand for Yngre Læger, Helga Schultz.

Hver 20. yngre læge i Danmark har eller har haft senfølger af covid-19

Godt og vel hver 10. medlem af Yngre Læger havde frem til slutningen af februar været smittet med corona. Og næsten halvdelen af dem fik efter endt sygdomsforløb følgevirkninger. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Yngre Læger.

For 14 procents vedkommende varede følgevirkningerne i mere end et halvt år.

Yngre Læger er en forening under Lægeforeningen. Foreningen har ca. 11.000 medlemmer, og gennemsnitsalderen er ca. 39 år. 3.638 medlemmer af Yngre Læger har deltaget i undersøgelsen, der fandt sted i perioden 9.-28. februar 2021.

”Det gør et stort indtryk på mig, at så mange medlemmer af Yngre Læger har eller fortsat døjer med følgevirkninger af en sygdom, som mange har pådraget som følge af deres arbejde. Vi kan se, at der er langt flere læger, der har været smittet med corona end resten af befolkningen. Og at der er flest blandt de læger, der har haft direkte kontakt med covid-19 patienter, der er blevet smittet,” siger formand for Yngre Læger, Helga Schultz.

Mens otte procent af de yngre læger siger, at de har været smittet uden at have haft direkte kontakt med covid-19 patienter, så siger 15 procent af dem med direkte kontakt med covid-19-patienter, at de har haft det. 

Helga Schultz er overrasket over, at omkring halvdelen af de smittede yngre læger har eller fortsat døjer med følgevirkninger.

"Læger kan have en tendens til at bagatellisere egen sygdom, og det er uhensigtsmæssigt,” siger hun.

”En del har oplevet, at det kan være svært at vende tilbage til arbejdet og klare så meget, som man kunne før, hvor arbejdspresset mange stedet betyder, at man må give sig 120 procent. Det er hårdt at rejse sig fra coronasengen og starte med en 12 timers vagt i fuld fart. Det bliver arbejdsgiverne nødt til at tage alvorligt og sikre, at man kan vende tilbage efter endt sygdom på vilkår, der tager hensyn til, at kræfterne måske er færre.”

Yngre Læger peger på, at det er vigtigt, at man som læge og anden sundhedsansat altid anmelder corona som en arbejdsskade. Men undersøgelsen fra Yngre Læger viser, at det langt fra er alle, der har gjort det. Mere end halvdelen - 54 procent - af de smittede læger har ikke anmeldt covid som en arbejdsskade.

”Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at alle sundhedsansatte anmelder corona som en arbejdsskade. Også selvom man ikke ved præcis hvor, man er blevet smittet,” siger Helga Schulz og understreger, at corona stadig er en ny sygdom, hvor ingen kender det præcise omfang af senfølger.

 

Andre resultater fra undersøgelsen:

  • Af de yngre læger, har haft corona, har 17 procent haft svære symptomer. 74 procent har haft lette symptomer. 9 procent har ikke haft symptomer.
  • 24 procent af de læger, der har haft følgevirkninger af covid-19 har haft det under en måned. 47 procent i 1 til 3 måneder, 14 procent i 4 til 6 måneder, 6 procent i 7 til 9 måneder og 8 procent i mere end 10 måneder.

Læs undersøgelsen her

Tags: senfølger, corona

Like eller del denne artikel