Delta-varianten spreder sig hurtigt i bestemt landsdel - og i udlandet begynder den at mutere

Mens antallet af smittede falder, så fortsætter andelen af smittede med Delta-varianten i Danmark med at stige. Samtidig er en ny bekymrende mutation af Delta-varianten, kaldet Delta Plus, fundet i udlandet. Den har allerede spredt sig til 10 lande, herunder Nepal, Indien, Storbritannien og Portugal. 

Fra uge 21 til uge 24 er andelen af smittede i Danmark med Delta-varianten gået fra 0,3 procent af alle smittede til nu 5,5 procent - en stigning på vilde 1.833 procent på tre uger. 

Det viser tal fra genom-sekventeringen hos Danish Covid-19 Genome Consortium.

Samtidig fortsætter andelen af smittede med Alfa-varianten (den britiske variant B.1.1.7) med at falde - fra 98,8 procent i uge 21 til 93,8 procent i uge 28. 

Lektor i matematisk epidemiolog ved RUC Viggo Andreasen har tidligere sagt til Sundhedspolitisk Tidsskrift, at han mener, at vi herhjemme i bedste tilfælde vil lykkes med intensiv smitteopsporing og inddæmningsstrategi igennem sommeren, men senest efter sommeren - når begge varianter igen begynder at spredes lettere - vil den nuværende inddæmningsstrategi ikke være mulig. 

"Teoretiske modeller viser, at inddæmning kun er mulig, hvis kontakttallet for varianten er under 1,4-1,5, og med Deltas smitsomhed og vores genåbninger er vi ret tæt på smertegrænsen. Når inddæmningsstrategien ikke længere holder, bliver overgangen til Delta-dominans hurtig - seks-otte uger," siger han.

I alt er der fundet 266 tilfælde af Delta i Danmark.

Delta-varianten spreder sig specielt hurtigt i hovedstaden, hvor ikke færre end 9,4 procent i uge 24 er af Delta-typen. Der er foreløbig kun sekventeret 276 prøver fra hovedstaden fra uge 24.

Ifølge TV2 er tre tilskuere til EM-kampen mellem Danmark og Belgien blevet smittet med Delta-varianten, og derfor har sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc) opfordret 4.000 af tilskuerne til at blive testet. Annette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, har sagt til TV 2, at det "teoretisk" kan være et stort smitteudbrud.

I Region Midtjylland er andelen af smittede med Delta-varianten på 1,8 procent, i Region Nordjylland er den 2 procent, i Region Syddanmark 1,9 procent og i Region Sjælland 2,7 procent.

Ny mutation fundet i udlandet

Mens Delta-varianten er ved at finde fodfæste og blive dominerende i Danmark, ligesom den har gjort det i Indien, Storbritannien, Lissabon osv., er der fundet en helt ny variant af Delta-varianten, Delta Plus, i ca. 10 lande, herunder Indien og Nepal. Varianten er endnu ikke fundet i Danmark, men hos SSI holder man øje med den. Internationale medier beretter om, at det første tilfælde blev fundet hos en 64-årig kvinde i Bhopal i Indien i maj. Andre mener at vide, at mutationen først er set engang i Nepal, andre at den er set i Europa i marts.

Delta Plus har en mutation K417N i forhold til Delta.

Noget tyder på, at det er et godt stykke tid siden, at den fik fodfæste i Nepal. Ifølge den nepalesiske avis Kathmandu Post 21. juni, har det nepalesiske sundhedsministerium, Ministry of Health and Population, fundet 47 tilfælde af Delta-varianten i 48 smittedes prøver, som blev genom-sekventeret. Ud af de 47 var der ni tilfælde af Delta Plus. Prøverne blev indsamlet fra 3. maj til 9. juni og kom fra smittede personer i alle aldre og fordelt ud over hele Nepal. 

Delta Plus har i Indien specielt spredt sig i den indiske delstat Maharashtra, hvor man indtil videre har fundet 21 tilfælde blandt 7.500 genomsekventerede prøver. Altså en langt mindre andel end i Nepal. 

Indiens sundhedsministerium proklamerede 22. juni, at Delta Plus nu er en VOC i Indien - en såkaldt Variant of Concern. Et konsortium af 28 laboratorier - kaldet INSACOG - siger, at undersøgelser viser, at Delta Plus-variant spreder sig lettere, binder lettere til lungeceller og er potentielt resistent over for antistoffer.

I Storbritannien mener forskere dog, at det endnu er for tidligt at sige, om Delta Plus er farligere og mere smitsom end Delta.

"Der er ingen data, som understøtter mærkatet VOC. Du har brug for kliniske og biologiske data for at kunne afgøre, om det vitterligt er en VOC," siger Gagandeep Kang, som er virolog ved Royal Society of London til BBC.

Jeff Barrett, direktør for covid-19 Genomics Initiative ved Wellcome Sanger Institute i Storbritannien, siger til Science Media Centre, at forskerne holder øje med den.

”K417N mutationen er også til stede i B.1.351 (den sydafrikanske variant eller Beta, red.) og menes at være en del af, hvorfor denne variant er mindre godt neutraliseret af vacciner. På grund af denne mulighed, og fordi Delta synes mere smitsom end Beta, overvåger forskere den nøje," siger han.

 

Variant-navne

Delta: Også kaldet den indiske variant eller B.1.617.2

Delta Plus: Også kaldet B.1.617.2.1 eller AY.1. Mutationen hedder K417N.

 

 

Tags: corona, delta

Like eller del denne artikel