Viggo Andreasen mener, at vi herhjemme i bedste tilfælde vil lykkes med intensiv smitteopsporing og inddæmningsstrategi igennem sommeren, men senest efter sommeren - når begge varianter igen begynder at spredes lettere - vil den nuværende inddæmningsstrategi ikke være mulig.

Delta-varianten eskalerer i Danmark - så mange har varianten i de enkelte regioner

OPDATERET. Den nye smitsomme variant med mange navne - den indiske variant, B.1.617.2 eller det politisk korrekte Delta - er godt i gang med at fortrænge den britiske variant (nu kaldet Alpha) i Danmark. Statens Serum Institut forventer, at den på sigt vil blive den dominerende variant på samme måde, som den britiske variant blev det.

Fra uge 21 til uge 23 er andelen af smittede i Danmark med Delta-varianten gået fra 0,3 procent til 2,2 procent.

Det viser tal fra genom-sekventeringen hos Danish Covid-19 Genome Consortium.

I alt er der nu set 167 tilfælde, heraf er de 75 kommet til fra uge 21 til uge 23.

"Det er en variant, vi tager meget alvorligt. Det skyldes, at den både er mere smitsom og muligvis mere alvorlig end andre varianter," fortæller Tyra Grove Krause til Ritzau.

Lektor i matematisk epidemiolog ved RUC Viggo Andreasen mener, at vi har ca. 70 smittetilfælde med Delta-varianten per uge.

"Det er mit bedste gæt, at vi pt. finder ca 2/3 af alle smittetilfælde i Danmark, og da det er muligt at udføre sekvensanalyse på ca. 80 procent af fundene, må vi forvente, at den sande forekomst er ca. det dobbelte af det, vi observerer. Væksten i delta-varianten er ikke voldsom lige nu, men Delta vokser i modsætning til Alfa (B.117), som falder, så set som andel vil Delta udgøre en stadig større del," siger han.

I mandags blev 800 elever på Grønnevang Skole i Hillerød sendt hjem efter fire tilfælde af smitte med Delta-varianten, og siden har Styrelsen for Patientsikkerhed sporet ca. 1.000 nære kontakter og deres nære kontakter igen, som alle skal i isolation. Samtidig opfordres beboere i boligområdet Kongens Vænge 1 og 2 i Hillerød til at lade sig teste for covid-19.

Selvom der indtil onsdag kun er registreret mellem fem og ti smittetilfælde med den nye variant i Hillerød, så er det vigtigt, at smittespredningen bliver stoppet. Det siger byens borgmester, Kirsten Jensen.

"Vi er rundt og banke på døre og opfordre borgerne til at lade sig teste. Samtidigt er det vigtigt, at de folk, der er i karantæne, bliver i karantæne," siger hun til TV 2.

Også i Aarhus er der i denne uge fundet to smittede med Delta-varianten. En børnehave og en vuggestue i Risskov er lukket ned, og en klasse på Ellevangskolen i Aarhus er sendt hjem på grund af Delta-varianten.

Største andel i Syddanmark

Ifølge Danish Covid-19 Genome Consortium er det dog hverken i Nordsjælland eller Midtjylland, hvor Hillerød og Aarhus ligger, at forekomsten af Delta er størst. Foreløbig er der for uge 23 foretaget 97 sekventeringer i Region Syddanmark, og de viser, at ikke færre end 6 af dem er af Delta-typen. Syddanmark har dermed i uge 23 en foreløbig andel på 6,2 procent. En stor stigning i forhold til uge 22, hvor andelen i Syddanmark var på 0,5 procent. 

Næsthøjeste andel har Region Midtjylland foreløbig med 2,7 procent af de sekventerede tilfælde i uge 23. I uge 22 var andelen i Midtjylland på 1,8 procent.

I antal fordelt på regioner ser det sådan ud - tallene er ikke helt opdaterede fra i dag:

  • Region Hovedstaden: 68 tilfælde, heraf 20 i uge 21-23
  • Region Syddanmark: 39 tilfælde, heraf 10 i uge 21-23
  • Region Midtjylland: 33 tilfælde, heraf 23 i uge 21-23
  • Region Nordjylland: 6 tilfælde, heraf 5 i uge 21-23
  • Region Sjælland: 5 tilfælde, heraf 3 i uge 21-23

Fordobling hver anden uge 

Delta-varianten er nu fundet i 74 lande og spredes fortsat så hastigt, at der nu er frygt for, at den vil blive den dominerende variant på verdensplan.

Udbrud af smitte med Delta er bekræftet i Kina, USA, Skandinavien og en række lande i Afrika og Stillehavsregionen.

Ifølge CBS News siger Scott Gottlieb, som er tidligere chef for USA's levnedsmiddel- og medicinalstyrelse, at smittetallet for tilfælde af Delta-varianten fordobles cirka hver anden uge i USA, hvor ti procent af alle nye tilfælde lige nu er af Delta-typen. 

Sundhedsmyndigheder rundt om i verden frygter, at Delta-varianten allerede kan have spredt sig endnu mere, end det fremgår af de officielle tal fra udviklingslande, der har mindre robuste overvågningssystemer.

Viggo Andreasen mener, at vi herhjemme i bedste tilfælde vil lykkes med intensiv smitteopsporing og inddæmningsstrategi igennem sommeren, men senest efter sommeren - når begge varianter igen begynder at spredes lettere - vil den nuværende inddæmningsstrategi ikke være mulig. 

"Teoretiske modeller viser, at inddæmning kun er mulig, hvis kontakttallet for varianten er under 1,4-1,5, og med Deltas smitsomhed og vores genåbninger er vi ret tæt på smertegrænsen. Når inddæmningsstrategien ikke længere holder, bliver overgangen til Delta-dominans hurtig - seks-otte uger," siger han.

Lempelser udskudt i Storbritannien

I Storbritannien tegner Delta-varianten sig for 91,6 procent af de senest konstaterede smittetilfælde ifølge en teknisk briefing 11. juni fra Public Health England. 21. juni stod England til at ophæve de sidste nedlukningsrestriktioner, men den dato bliver nu udskudt med fire uger til 19. juli. Antallet af smittede i Storbritannien er steget den seneste uge med 38,8 procent. Antallet af indlagte er steget 22,1 procent, men antallet af dødsfald er dog faldet med 12,5 procent den seneste uge.

Helt ny analyse fra Public Health England af 14.019 tilfælde med Delta-varianten viser, to doser af covid-vacciner er yderst effektiv mod indlæggelse efter smitte. Fuld vaccination med Pfizer-BioNTech-vaccinen er 96 procent effektiv i at forebygge indlæggelse, mens AstraZeneca vaccinen er 92 procent effektiv.

Der sættes derfor turbo på vaccineringen i Storbritannien nu, og det er indført, at alle voksne englændere om få dage kan booke vaccinetid.

Public Health England har tidligere publiceret en analyse, som viste, at kun en dosis er 17 procent mindre effektiv i at forebygge symptomatisk covid-19 fra Delta-varianten sammenlignet med Alpha-Varianten (altså den britiske variant).

Den britiske variant bliver dominerende i forhold til oprindelig Wuhan-stamme i Storbritannien i efteråret 2020. Jo stejlere hældning jo hurtigere er overgangen - og jo mere smitsom er den nye variant i forhold til den gamle. Kilde: Teknisk briefing 11. juni fra Public Health England

Den indiske variant bliver dominerende i forhold til den britiske variant i Storbritannien i foråret 2021.Jo stejlere hældning jo hurtigere er overgangen - og jo mere smitsom er den nye variant i forhold til den gamle. Kilde: Teknisk briefing 11. juni fra Public Health England

Nye symptomer

Ifølge det britiske forskere opfører Delta-varianten sig anderledes end andre varianter. Der er nye symptomer.

Tidligere har Sundhedsstyrelsen offentliggjort typiske symptomer på Covid-19, hvilket er feber, tør hoste, vejrtrækningsbesvær, tab af smags- og lugtesans, træthed og ondt i halsen. Men ifølge britiske eksperter er hovedpine det mest fremtrædende symptom ved Delta-varianten samt ondt i halsen, løbende næse og feber. Problemer med lugte- og smagssansen er ikke længere i top 10 over symptomer.

"Covid opfører sig anderledes nu. Den er mere som en slem forkølelse, siger Tim Spector i en video fra The ZOE Covid Study. Han er professor ved afdelingen for genetisk epidemiologi ved King’s College i London og medstifter af The ZOE Covid Study.

Han fortæller, at Delta-varianten i øjeblikket er mest udbredt i det nordvestlige England, men selv om smittetallet er beskedent i London, så er kontakttallet for Delta-varianten i London på 1,8, og det betyder, at smittetallet kan eksplodere i hovedstaden.

De smittede er primært under 40 år, og den største stigning i Storbritannien ses blandt de 20-29-årige. Der er også en lille stigning blandt 50-59-årige, men det er generelt hos personer, som kun har fået første stik af vaccinen. 

"Hvis stigningen fortsætter vil vi se op til 40 dødsfald om dagen. Det er naturligvis langt færre end ved epidemiens top, men dog meget vigtigt. Det samme er, at der vil ske en stigning i antallet af personer med senfølger. Senfølger kan ramme alle aldre," siger han.

 

Tags: corona, delta

Like eller del denne artikel